Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 21 mei 2014

Bizarre futuristische voorspellingen die (gelukkig) niet zijn uitgekomen

De toekomst. Niemand kan het voorspellen, maar toch zijn er genoeg mensen die het proberen. En dat is ook altijd al zo geweest. Vooral in de jaren vijftig speelde de toekomst een grote rol. Veel bekende futuristische illustraties komen dan ook uit dat decennium. Maar de toekomst goed voorspellen lukt maar weinig mensen, heel weinig mensen. Vliegende auto’s, hovercrafts, wij hebben er een hard hoofd in dat die ooit werkelijkheid worden. Meestal zit men er gewoon compleet naast. Van de verdwijning van de letters C, X en Q tot aan wegwerpondergoed, deze zeven bizarre voorspellingen zijn (gelukkig) nooit uitgekomen. Nog niet tenminste…

1. Vaarwel letters C, X en Q (1900)
“Deze voorspellingen lijken raar, bijna onmogelijk”, zo begint een artikel in Ladies’ Home Journal uit 1900. “Toch komen ze uit de meest conservatieve en geleerde hoofden van Amerika.” Deze “geleerden” suggereerden dat een aantal letters van het alfabet in 2000 gewoonweg waren verdwenen. “Er zullen zich geen C, X of Q in ons alledaagse alfabet bevinden. Ze zullen onnodig zijn en niet meer worden gebruikt. Spellen op klank zal zijn aangenomen, als eerste door de kranten. Engels zal een taal worden van verkorte woorden die beknopte ideeĆ«n uitdrukken en zal meer worden gesproken dan elke andere taal. Russisch zal de tweede taal zijn.”

2. Vliegende fietsen en lege steden (1909)

In 1909 voorspelde Jules Bois correct dat het idee van vrouwelijke schoonheid van die eeuw compleet zou veranderen: “Lichamelijke zwakte, extreme fijnheid van gelaatstrekken en de instemming met een secundaire positie in de sociale organisatie zal plaats hebben gegeven aan een type waarin schoonheid en spierontwikkeling zal worden gecombineerd.” Hierna kwam hij nog met een aantal minder accurate beweringen, zo voorspelde hij dat er een soort vliegende fiets ontwikkeld zou worden waardoor iedereen zou kunnen reizen via de lucht wanneer ze maar zouden willen. Bijna niemand zou ‘s nachts nog in de stad verblijven, dat zou alleen een plek zijn waar men werkt. Mensen van elke klasse zouden zich bevinden op het platteland of in tuinsteden, ver van dichtbevolkte centra.

3. Alles wordt bedekt met kunststof en eten wordt in bevroren bakstenen geleverd (1950)

Waldemar Kaempffert had een bijzonder beeld van de toekomst. In een editie van Popular Mechanics vertelde de science editor van The New York Times over de toekomst die hij voor zich zag, waarin alles wegwerpbaar of recyclebaar is. Om zijn punt te illustreren bedacht hij zelfs een hypothetisch gezin: de Dobsons, die in hetĀ fictieve stadje Tottenville (100.000 inwoners) woonden. “Als Jane Dobson het huis schoonmaakt hoeft ze alleen de waterslang op alles te richten,” schreef Kaempffert. Volgens hem zou in de toekomst namelijk alles van plastic of synthetische stoffen zijn gemaakt. In het midden van het huis zou een afvoer zitten waar al het water in weg kan lopen waarna je een blower aanzet die je huis weer droog maakt.

Volgens hem zou ook niemand in de toekomst meer koken, op een paar die-hards na. Mensen zouden diepgevroren voorgebakken voedsel eten, zelfs soep en melk zou in de vorm van bevroren bakstenen worden geleverd. Oh, en niet te vergeten: wegwerpbaar linnen en ondergoed wordt gerecycled en verwerkt tot snoep. Wat zijn wij blij dat deze voorspelling niet is uitgekomen!

4. 3D-televisie inclusief “smellevision” (1950)
In 2000 zijn 3D-televisies heel normaal, versimpeld en in elk huishouden te vinden, aldus een Associated Press-artikel. Niet helemaal goed, maar aardig in de buurt. 3D-televisies bestaan, al zijn ze nog niet bepaald in elk huishouden te vinden. Dit had de auteur echter (gelukkig) niet goed: “de kamer vult zich automatisch met de geur van de bloementuin die wordt getoond op het scherm”. Dit klinkt eerder als een 4D-functie waarvan we heel blij zijn dat deze (nog) niet bestaat. We willen niet weten wat er gebeurt als er minder lekker ruikende dingen op tv komen.

5. Ondergrondse huizen met geautomatiseerde keukens (1964)

In 1964 probeerde sciencefictionauteur Isaac Asimov zich in te beelden hoe de World’s Fair er in 2014 uit zou zien (de World’s Fair bestaat niet, dus daar zat hij al fout). De meeste van zijn voorspellingen waren erg scherpzinnig, wat niet gek is voor iemand die alleen maar over de toekomst schrijft. Ook niet heel gek dat hij koloniĆ«n op de maan, hovercrafts en ondergrondse steden voor zich zag. “Mensen zullen zich verder terugtrekken van de natuur om een omgeving te creĆ«ren die beter bij ze past,” schreef hij in The New York Times. “In 2014 zullen elektroluminescente panelen algemeen worden gebruikt. Plafonds en muren zullen zacht licht geven in een verscheidenheid aan kleuren die met een simpele druk op de knop veranderen… Ondergrondse huizen, waar de temperatuur makkelijk is te regelen, vrij van het veranderlijke weer, waar de lucht schoon en het licht controleerbaar is, zullen veel voorkomen.”

“Keukens zullen zo worden ontworpen dat ze ‘automeals’ bereiden, water verwarmen en er koffie van maken; brood toasten; frituren, gepocheerde eieren of roerei klaarmaken, bacon grillen, en ga zo door. Ontbijt wordt een avond van te voren ‘besteld’ zodat deze de volgende ochtend om een specifiek tijdstip klaar is,” aldus Asimov. Hoewel die ondergrondse huizen ons niet zo trekken zouden we zo’n kant en klaar, vers gemaakt ontbijtje niet erg vinden!

6. Gemeenschappelijke douches voor hippiehuizen (1972)
Interieurdesign-experts voorspelden in de Oshkosh Daily Northwestern dat de hippietrend in het jaar 2000 de woonwensen zou bepalen. Gemeenschappelijke slaapzalen, opvoeding en keukens zou de norm zijn. “Een grote kamer voor meetings, recreatie, groepstherapie en dergelijke zal weinig meubels bevatten, maar wel vloerbedekking aangezien ‘de behoefte naar ruimte, materialen en groepsinteractie het zitten op de vloer belangrijk maakt,'” aldus Ć©Ć©n van de experts. “In de vleugel waar de slaapzalen zich bevinden zullen slaapkamers zijn voor individuele koppels want ‘groepseks is zeldzaam,'” wordt daar nog aan toegevoegd. “Maar de voorkeur zal wel gaan naar ‘groepen, in plaats van individuele douches en toiletten.'”

7. Koloniƫn op de maan (1982)

Deze kon natuurlijk niet ontbreken. In 1982 vroeg The New York Times futuristen wat de komende twintig jaar zou brengen. Een van die futuristen, Ray Kurzweil, voorspelde elektrische auto’s en kleinere families – “Ć©Ć©n kind of geen” – alsmede meer coƶperatieve werkplekken. Hij zat dus aardig goed. Een andere futurist, Barbara Hubbard, had een iets radicaler beeld van het jaar 2002: “Over twintig jaar is er de mogelijkheid tot een kosmische beschaving.” Ze waarschuwde echter wel dat de “de infantiele soorten” – mensen – “niet moeten focussen op vernietiging maar concentreren op bouwen” om deze droom te realiseren. Hebben we blijkbaar toch iets verkeerd gedaan.

Reageer op artikel:
Bizarre futuristische voorspellingen die (gelukkig) niet zijn uitgekomen
Sluiten