Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 11 okt 2019

Het bizarre verhaal achter de grootste blunder uit de carrière van Elon Musk

Hij zette één van ‘s werelds grootste online betaalsystemen op, is het brein achter Tesla en is hard op weg om mensen op Mars te zetten. Elon Musk is een briljant man, maar zelfs hij maakt fouten. Voor één van zijn grootste blunders biedt hij nu zijn excuses aan en noemt zichzelf een “fucking idiot.”

Voor de fout die Elon Musk maakte, moeten we terug naar de zomer van 2018. Zoals je misschien nog wel kunt herinneren, zaten in die periode twaalf jongetjes een week lang vast in een grot. Het voetbalteam was vast komen te zitten door overstromingen. Wonder boven wonder hielden de voetballertjes zich sterk en gaven zo reddingswerkers de kans om ze te redden.

Ruzie met een Britse duiker

Dit lukte mede dankzij een Britse expat genaamd Vernon Unsworth. Hij dook de groten in om de jongens in veiligheid te brengen. Een ware held, maar dat was hij niet in de ogen van Elon Musk. De Brit redde namelijk niet alleen de jongetjes, maar trapte ook nog even een flinke deuk in het ego van de Tesla-oprichter.

Elon Musk wilde namelijk ook zijn steentje bijdragen en stelde een mini-onderzeeër beschikbaar. Dit leverde hem veel aandacht en publiciteit op. Volgens Vernon Unsworth is dat ook precies de reden waarom Elon Musk met het idee kwam. De Britse duiker vertelde tegen de pers dat dit plan geen enkele kans van slagen had. Volgens Unsworth was het gewoon een publiciteitsstunt.

Pedo-tweet zorgt voor veel ophef

Dat schoot bij Elon Musk in het verkeerde keelgat en reageerde via Twitter. In een tweet noemde hij de duiker een pedofiel en dat werd hem niet in dank afgenomen. Misschien was het echt de intentie van de Zuid-Afrikaan om te helpen, maar deze reactie was hoe dan ook zwaar ongepast. Tot die conclusie kwam Elon Musk uiteindelijk zelf ook.

Dat weten we nu dankzij het legal team van Unsworth. Zij wisten namelijk e-mails tussen Elon Musk en een PR expert in handen te krijgen. Hieruit werd duidelijk dat Elon Musk ook contact heeft gezocht met Buzzfeed News om de duiker verder te onderzoeken. Hierin noemde hij Unsworth een kinderverkrachter die naar Thailand was verhuisd om te trouwen met een 12-jarige.

Dit deed Elon Musk op basis van de bevindingen van een privé detective die hij inhuurde. Deze man is James Howard-Higgins en Musk betaalde hem 50.000 dollar om te onthulden dat Unsworth een pedofiel was. Weggegooid geld, want achteraf bleek James Howard-Higgins een fraudeur en oplichter die momenteel alweer achter de tralies zit.

Grootste blunder uit de carrière van Elon Musk

Van het hele pedo-verhaal bleek dus niets te kloppen, want Unsworth woont in Thailand samen met een veertigjarige vrouw die hij in Engeland ontmoet heeft. Elon Musk baalde er enorm van dat Buzzfeed deze e-mails gelekt heeft, maar legt de schuld vooral bij zichzelf. In de mailberichten naar de PR expert noemt hij zichzelf een “fucking idiot” en onthult dat dit één van de domste dingen is die hij ooit heeft gedaan.

Reageer op artikel:
Het bizarre verhaal achter de grootste blunder uit de carrière van Elon Musk
Sluiten