Black Friday 2022: alles wat je wil weten over de commerciële feestdag

Deals Mark Hofman 18 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Volgende week is het zover: Black Friday 2022. Overgewaaid uit de Verenigde Staten en inmiddels al lang niet meer verbonden aan slechts één dag. De commerciële feestdag is een korting-festijn voor de consument, maar het is niet allemaal altijd zo mooi als het lijkt.

WANT-redacteur Mark Hofman wil niet dat je volgende week voor verrassingen komt te staan. Daarom zet hij de vijf meest belangrijke dingen rondom de actie voor je op een rij.

Black Friday 2022: 5 belangrijke dingen om te weten

Officieel gezien is Black Friday 2022 een commerciële feestdag die op vrijdag 25 november 2022 plaatsvindt. De praktijk leert ons echter dat het inmiddels dusdanig ver gaat, dat een week voor die dag de korting al om je oren vliegt. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook zeker in Nederland.

Om je perfect voor te bereiden op deze magistrale en (soms ook) gevaarlijke dag, zet ik vijf dingen over Black Friday 2022 op een rij. Niet alleen een stukje achtergrond en motivatie, maar ook zeker een waarschuwing.

Google Chrome, Website, Laptop
💻 (Afbeelding: Austin Poon)

#1 Waar komt Black Friday eigenlijk vandaan?

Black Friday is anno 2022 een term die we bijna allemaal wel kennen. Maar waar komt de naam, en de actie zelf, eigenlijk vandaan?

Om dat te begrijpen moeten we terug naar de jaren 50. In Philadelphia (Verenigde Staten) werd de naam gebruikt door de politie. Het was gericht op de gigantische verkeersdrukte die op de vrijdag na Thanksgiving (een grote feestdag in de VS) ontstaat.

Dat heeft te maken met het feit dat werknemers in Amerika op deze dag vrij zijn. Gezien dit doorgaans niet heel vaak voorkomt in de Verenigde Staten is dit ook hét moment waarop de meeste mensen hun inkopen doen voor kerst. Een mooi moment voor winkeliers om te stunten met korting, zodat zoveel mogelijk mensen hun winkel binnenwandelen.

De twee werden aan elkaar gelinkt en voila! Een feestdag was geboren.

#2 Onderzoek is key

Winkeliers stunten dus al jaren met korting op de vrijdag na Thanksgiving. Erg fijn voor de consument, maar het zorgt er ook voor dat men door de bomen het bos niet meer ziet. Black Friday vereist wat onderzoek om er optimaal gebruik van te kunnen maken.

Dat onderzoek moet je op verschillende gebieden doen. Het is goed om te kijken welke spullen je bijvoorbeeld nodig hebt, van welke merken je dat wil hebben en hoeveel ze tijdens je voorbereiding kosten.

#3 Black Friday is ook gevaarlijk

Black Friday is dus een heerlijke manier om wat geld te besparen. En met het juiste onderzoek zal je dat ongetwijfeld ook lukken. Moet ook wel, want het kan ook een uiterst gevaarlijke dag zijn.

Winkeliers doen er alles aan om zoveel mogelijk consumenten naar hun winkel te krijgen. Dat is dan ook de reden dat veel van hen de aanbiedingen soms iets mooier maken dan ze daadwerkelijk zijn. Bijvoorbeeld door de adviesprijs, de dagen voor Black Friday, omhoog te krikken.

Wees dus voorzichtig en kritisch. Een aanbieding kan op papier nog zo mooi zijn, maar het is altijd goed om te kijken of de korting daadwerkelijk zo groot is dan hij in eerste instantie lijkt.

Moeite met presteren
Pas op! (Afbeelding: Pexels/Tim Gouw)

#4 Maak je accounts direct aan

Het is belangrijk om vroeg te beginnen met de jacht op Black Friday-koopjes. Daarom doe je er goed aan om voor jezelf alvast een lijst te maken met de webwinkels waar je graag wilt shoppen.

Om je helemaal goed voor te bereiden is het van belang dat je alvast accounts aanmaakt voor die webwinkels. Er zijn heel veel aanbiedingen tijdens Black Friday, maar ook heel veel mensen die er optimaal gebruik van willen maken. Zorg er dus voor dat je zo snel mogelijk kunt handelen als het zover is.

#5 Een eigen wishlist is uiterst belangrijk

Dat snelle handelen zit ‘m ook in een duidelijke wishlist. Zo weet je niet alleen welke producten je goed in de gaten moet houden, maar zorg je er ook voor dat je niet veel te veel spullen koopt.

Black Friday is doorgaans een gigantische lading aan korting die je als consument over je heen gestort krijgt. Zorg er dus voor dat je jezelf niet helemaal scheel koopt en producten in huis haalt die je echt niet nodig hebt. Maak een wishlist en hou je daar ook aan.

Mediamarkt biedt flinke korting op Apple-producten tijdens Black Friday

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen