Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Films & Series 16 sep 2019
Leestijd: 6 minuten

Black Panther en negen andere comic films die (bijna) een Oscar wonnen

Ondanks dat films gebaseerd op stripboeken nog steeds enorm populair zijn worden ze over het algemeen nog steeds gezien als ”simpel vermaak” in plaats van Oscar-waardig materiaal. Al is de kans groot dat de aankomende Joker film met Joaquin Phoenix daar verandering in gaat brengen. Toch waren er al eerder comic films die een Oscar in de wacht wisten te slepen.

10 Comic films die aandacht kregen bij de Oscars

Het zal voor niemand nieuws zijn dat verfilmingen van Marvel strips de afgelopen jaren ongekend populair zijn geworden. Al zijn er daarnaast ook genoeg andere comic films die grote successen hebben weten te boeken.

De meeste critici zien dergelijke films echter nog steeds een beetje als laagdrempelig entertainment en niet als iets dat in aanmerking komt om een Oscar te winnen. Dit terwijl er toch genoeg van dit soort films zijn die goed in elkaar zitten, zowel qua script als op technisch vlak.

Superman

Ondanks dat Superman al in de jaren 30 bedacht werd heeft het tot 1978 geduurd voordat er een succesvolle film rondom het personage op het witte doek te zien was. Destijds met Christopher Reeve in de hoofdrol.

Superman wist de lijst met meest opbrengende films van dat jaar binnen te dringen en zelfs de 2e plek te veroveren. Daarnaast werd de blockbuster ook genomineerd voor enkele Oscars, waaronder die voor het beste geluid en beste muziek. Dit was mede te danken aan de iconische soundtrack van John Williams. Ondanks dat de film uiteindelijk geen van allen wist te winnen was het toch een grote prestatie.

Batman

Toen het succes van Superman begon op te drogen besloot Warner Bros. om een andere superheld van stal te halen. Het ging hier om Batman, die een gelijknamige film kreeg onder regie van Tim Burton. Het duistere personage werd gespeeld door Michael Keaton en voor de Joker werd niemand minder dan Jack Nicholson gecast.

Ook deze film werd genomineerd voor een Oscar, dit keer voor ‘Art Direction’. In tegenstelling tot Superman werd de prijs dit keer ook daadwerkelijk gewonnen.

Men In Black

Geloof het of niet, maar ook deze film hoort in het rijtje van comic films thuis. Gezien hij in 1997 werd uitgebracht was er echter concurrentie van Titanic, een titel die maar liefst 14 Oscar nominaties kreeg.

Men in Black comic films
Men in Black | Bron: Sony Pictures Releasing

Ondanks dat Men in Black een geduchte tegenstander had werd de film voor drie categorieën genomineerd, waarvan ze er eentje wisten te winnen. Het ging om de award voor beste make-up.

Road to Perdition

De kans dat jullie deze titel nog kennen is vrij klein, maar hij is wel degelijk de moeite waard. Het gaat hier namelijk om een spannende maffiafilm die zich afspeelt in de jaren 30. Daarnaast was Road to Perdition gebaseerd op een comic van Paradox Press, een afsplitsing van DC.

Comic Films
Road to Perdition | Bron: 20th Century Fox

Deze film – met onder andere rollen voor Tom Hanks en Daniel Craig – werd maar liefst 6 keer genomineerd en wist uiteindelijk de Oscar voor ‘Beste Cinematografie’ te winnen. Wat ons betreft een van de comic films die je zeker eens zou moeten checken!

Spider-Man 2

Als het gaat om succesvolle comic verfilmingen dan kan Spider-Man natuurlijk niet ontbreken. Ondanks dat het origineel vaak het beste blijft is het dit keer toch de sequel die een Oscar wist te winnen.

Waar de eerste Spider-Man film 2 Oscar nominaties kreeg was het Spider-Man 2 die er daadwerkelijk eentje wist te winnen. Het ging hier om de prijs voor ‘Beste Visual Effects’.

The Dark Knight

Ondanks het succes van het bovengenoemde Spider-Man was er echter maar één film die echt niet op dit lijstje kon ontbreken. We hebben het hier natuurlijk over The Dark Knight van regisseur Christopher Nolan.

Batman Joker Home Alone
Heath Ledger in The Dark Knight | Bron: Warner Bros.

Naast dat Heath Ledger een welverdiende Oscar kreeg voor zijn legendarische vertolking van de Joker kreeg de film ook een award voor ‘Best Sound Editing’. Daarnaast was hij voor nog 6 andere categorieën genomineerd.

Big Hero 6

Disney mag dan misschien wel al enkele jaren eigenaar zijn van Marvel Studios, maar er zijn vermoedelijk weinig mensen die weten dat ook hun animatiefilm Big Hero 6 op een comic van Marvel gebaseerd is.

Comic films Big Hero 6
Comic films Big Hero 6 | Bron: The Walt Disney Company (via The Movie Database)

De film was een enorm succes en wist uiteindelijk zelfs de prijs voor ‘Beste Animatiefilm’ binnen te halen, wat natuurlijk het grootste compliment is dat je in dit genre kunt krijgen.

Suicide Squad

In tegenstelling tot The Dark Knight werd Suicide Squad bij de critici niet zo goed ontvangen. Sterker nog, de film was voor veel mensen een grote mislukking. Toch deed hij het, net zoals de meeste comic films, erg goed aan de box office.

Naast commercieel succes werd de film tot ieders verbazing toch genomineerd voor een Oscar, die uiteindelijk ook nog gewonnen werd ook. Het ging hier om de categorie ‘Beste make-up en hairstyling’, wat niet echt een prijs is waarvan je verwacht dat die aan comic films uitgereikt zal worden.

Spider-Man: Into the Spider-Verse

Naast The Dark Knight is er echter nog een andere superheldenfilm waarbij de Oscar nominatie meer dan terecht was. Het gaat hier om Spider-Man: Into the Spider-Verse, een prachtige animatiefilm waarin blijkt dat Spider-Man niet alleen is.

Ondanks dat de film het aan de bioscoopkassa lang niet zo goed deed als de live-action versies van Spider-Man werd hij wel beloond met een welverdiende Oscar voor ”Beste Animatiefilm”. Into the Spider-Verse is overigens sinds kort via Netflix te bekijken. Een uitgebreide recensie is hier te lezen.

Black Panther

We sluiten het lijstje af met de meest opbrengende film van dit lijstje, namelijk Black Panther. Althans, als het gaat om bioscooptickets. Tevens is het ook de enige Marvel Cinematic Universe titel in dit lijstje.

Black Panther Comic films
Black Panther | Bron: The Walt Disney Company (via The Movie Database) Bron: Marvel

Black Panther kreeg maar liefst 7 nominaties en wist er uiteindelijk 3 daarvan ook daadwerkelijk te winnen. Het ging hier om ‘Best Costume Design’, Best Production Design’ en een prijs voor de door Ludwig Göransson gecomponeerde soundtrack.

Meer comic films

Mocht jij na het lezen van dit lijstje direct een van de bovenstaande comic films willen zien dan kan dat via Netflix, want daar staan zowel Batman (uit 1989), The Dark Knight en Spider-Man: Into The Spider-Verse op. Mocht jij Black Panther willen zien dan raden we je aan om direct een proefabonnement te nemen op Disney Plus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bron

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Black Panther en negen andere comic films die (bijna) een Oscar wonnen
Sluiten