Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 23 jan 2019

Black Panther schrijft nu al geschiedenis bij Oscars

Na de recordcijfers in de bioscopen tikt Marvel met Black Panther nu nog een mijlpaal aan. Het is namelijk de eerste superheldenfilm ooit die een Academy Award nominatie voor Best Picture in de wacht sleept. Eindelijk erkenning voor al het werk.

Black Panther: Best Picture?

Exact tien jaar geleden werd het fantastische The Dark Knight van Christopher Nolan niet eens genomineerd voor Best Picture. Een controversiële beslissing die een debat aftrapte dat eigenlijk elk jaar rondom de Oscars wel weer opwaait. Volgens velen is dat nog steeds van de grootste Oscar snubs in de geschiedenis van de prijs.

Het type film had blijkbaar een grote impact op of je als filmmaker überhaupt een kans maakte. De Academy trof maatregelen, en gooide het aantal nominaties voor Best Picture het erop volgende jaar omhoog van vijf naar tien.

Daardoor moesten minder traditionele best picture-kandidaten ook een kans maken. Opeens moesten veilige drama’s en oorlogsfilms superheldenfilms, animatiefilms en actiefilms naast zich dulden.

Althans, dat was het idee achter de beslissing. Toch hebben superheldenfilms de afgelopen 10 jaar amper aandacht gekregen in de grootste categorieën. De visuele effecten van de in totaal 22 films kregen soms wel de verdiende erkenning, maar daar bleef het meestal bij.

Dragon Ball Super: Broly Review – meer dan nostalgie

Historische Oscars

Black Panther maakt kans om daar verandering in te brengen. De film zet al een record neer door überhaupt al genomineerd te worden voor best picture. Het winnen van de meest prestigieuze filmprijs zou echter al helemaal een mijlpaal zijn. Met concurrenten als Vice, Bohemian Rhapsody, The Favourite en Green Book gaat dat echter niet makkelijk worden.

Marvel is overigens niet de enige producent die geschiedenis schrijft bij de Oscars. Ook Netflix heeft met ROMA een record te pakken, althans, als het om streamingdiensten gaat. Hier lees je hoe en waarom.

Reageer op artikel:
Black Panther schrijft nu al geschiedenis bij Oscars
Sluiten