Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 8 okt 2018

Blackberry zet de blockchain in om de gezondheidszorg te verbeteren

Het is je vast niet ontgaan dat steeds meer grote bedrijven roepen dat ze met de blockchain aan de slag gaan. Hoewel Bitcoin en andere cryptocurrencies nogal wispelturig lijken te zijn, blijkt de blockchain toch een geweldige uitvinding te zijn om op te kunnen bouwen. Ook BlackBerry is dit opgevallen en onlangs kondigden ze aan met een blockchain solution te komen voor het veilig delen van data tussen zorgverleners. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het systeem ook voor patiënten verbetert.

BlackBerry Spark

BlackBerry kennen we natuurlijk voornamelijk van zijn smartphones, maar onlangs onthulde het bedrijf ook BlackBerry Spark. Dit is een Enterprise of Things (EoT) platform, waarbij de Internet of Things wordt ingezet om bedrijven te transformeren. In dit geval is het de bedoeling om de wereldwijde aanlevering van data in de gezondheidszorg te transformeren. In een verklaring liet Blackberry CEO John Chen weten dat ze hun ervaring op het gebied van veiligheid, data privacy en communicatie in onder andere de financiële en auto industrie willen gaan inzetten om de grootste uitdagingen in de gezondheidszorg te tackelen.

BlackBerry Spark

Anonieme en manipulatiebestendige data

Het bedrijf zou zijn network operation center gaan inzetten om een blockchain grootboek te poweren, waarop medische informatie over patiënten wordt opgeslagen. Met dit systeem zou data, die door patiënten, laboratoria en IoT biometrische apparaten wordt aangeleverd anoniem en manipulatiebestendig moeten zijn. Op deze manier zou de informatie bijvoorbeeld ook met researchers gedeeld kunnen worden.

BlackBerry biedt het platform ook aan de Global Commission, welke bezig is met het aanpakken van de lange weg van diagnoses die kinderen met een zeldzame ziekte moeten afleggen. Op het moment is er dan ook een pilot bezig bij de Global Commission met de blockchain oplossing. Hierbij wordt gekeken naar hoe kinderen met een zeldzame ziekte veel sneller de juiste diagnose kunnen krijgen.

BlackBerry

Nieuwe BlackBerry besturingssysteem

Naast de blockchain solution heeft het bedrijf ook een nieuw QNX besturingssysteem gelanceerd voor Medical 2.0. De bedoeling is dat er met dit besturingssysteem nieuwe systemen worden ontwikkeld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld robotische chirurgische instrumenten, systemen voor bloedanalyses en systemen om patiënten te monitoren.

De smartphonemaker is van mening dat door het bestuderen van hoe de slimme systemen werken met BlackBerry Spark, ze achter nieuwe manieren kunnen komen om slimme technologieën in ziekenhuizen te verbinden, beschermen en managen. Natuurlijk met als uiteindelijke doel om een positieve impact te hebben op de verzorging van patiënten.

Uiteraard blijft BlackBerry naast zijn blockchain project nog steeds bezig met smartphones. Een paar maanden geleden kwamen ze nog met de eerste BlackBerry met een dubbele camera.

CCN

Reageer op artikel:
Blackberry zet de blockchain in om de gezondheidszorg te verbeteren
Sluiten