Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 2 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Blade Runner 2049: de fascinerende wereld van cyberpunk

Binnenkort draait Blade Runner 2049 in de bioscopen. Daarmee staat cyberpunk eindelijk weer volop in de schijnwerpers. Maar wat is het science-fiction-genre nou eigenlijk?

Blade Runner 2049: cyberpunk is helemaal terug

Als jij een sci-fi liefhebber bent dan heb je misschien wel ooit eens gehoord van de term ‘’cyberpunk’’, een subgenre van science-fiction waarin zowel technologie als maatschappelijke onrust centraal staan. Een van de bekendste werken in het cyberpunk genre blijft toch wel Blade Runner, de film gebaseerd op het boek Do Androids Dream of Electric Sheep van Philip K. Dick. Aangezien het langverwachte vervolg op deze kaskraker binnenkort uitkomt zullen we in deze blog ingaan op dit bijzondere genre.

Blade Runner cyberpunk

De term cyberpunk is een samenstelling van de woorden cybernetica en punk. Het is van origine een genre binnen de sciencefiction literatuur, maar wist ook door te groeien naar onder andere film en comics. In cyberpunk verhalen is technologie prominent aanwezig. Denk hier aan computers, robots en kunstmatige intelligentie. Vandaar het woord ‘’cyber’’. Daarnaast is er altijd een strijd binnen de maatschappij. Deze is vaak tussen mega-bedrijven die de macht hebben overgenomen en rebellen die juist weer ingaan tegen deze autoriteit. Dit verklaart dan weer het woord ‘’punk’’.

Boeken

Auteur Bruce Bethke schreef in 1980 een kort verhaal met als titel Cyberpunk. Dit werd als snel een term die gelinkt kon worden aan het werk van onder andere Pat Cadigan, William Gibson en Bruce Sterling. Dit waren alle drie science-fiction schrijvers met verhalen waarin geavanceerde techniek versus de mens centraal stonden. Het meest invloedrijke boek is waarschijnlijk het in 1984 verschenen Neuromancer.

Neuromancer

Films

Naast boeken zijn er dus ook vele films die onder het cyberpunkgenre ingedeeld kunnen worden. De bekendste hiervan is waarschijnlijk het eerder genoemde Blade Runner van regisseur Ridley Scott. In deze film zien we een wereld waar zogenaamde replicants als slaven worden gebruikt. Totdat het moment komt dat ze niet meer nodig zijn en deze vrij zijn om opgejaagd te worden door speciale agenten van de overheid. Dit scenario is een klassiek voorbeeld van een totalitaire staat versus uitschot.

Het project zorgde ervoor dat de populariteit van het genre flink steeg en vele films volgden. Voorbeelden hiervan zijn The Lawnmower Man, Robocop, 12 Monkeys, Freejack, Strange Days en Hardware. Ook de Matrix trilogy bevat veel cyberpunk elementen.

Blade Runner 2049

Games

Een toekomstscenario waarin rebellen strijden tegen autoritair regime is natuurlijk ook het perfecte uitgangspunt voor een videogame. Allereerst is er Neuromancer (1988), gebaseerd op het eerder genoemde boek. Ook de Syndicate reeks past binnen dit genre. Meer recentelijk is de Cyberpunk serie, vernoemd naar het genre. Het nieuwste deel, Cyberpunk 2077 is al jaren in ontwikkeling en moet binnenkort verschijnen. Het spel is afkomstig van de makers van de Witcher-reeks, dus dat belooft veel goeds!

Cyberpunk 2077

Muziek

Niet alleen in films en games, maar ook in de muziek is het cyberpunk genre vertegenwoordigd. Al gaat het hier meestal om artiesten die zich gewoon graag met de term associëren en de bijbehorende thema’s in hun teksten verwerken. Voorbeelden hiervan zijn Psydoll, Front Line Assembly en Atari Teenage Riot.

Alhoewel cyberpunk niet bepaald een mainstream genre genoemd kan worden, is het nog steeds populair. Met name in games en films. Het binnenkort te verschijnen Blade Runner 2049 kan daar potentieel aan bijdragen. Of dit weer een nieuwe golf van cyberpunk projecten teweeg brengt is echter nog maar de vraag.

Ben je niet vies van een mooi stukje science-fiction? Check dan onze lijst met vijf sci-fi toppers die op Netflix staan. Wist je overigens dat er recentelijk ook een flink aantal Nederlandse science-fiction films zijn uitgekomen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Blade Runner 2049: de fascinerende wereld van cyberpunk
Sluiten