Blade Runner ‘The Final Cut’ naar Nederlandse bioscopen

Als jij jezelf een sciencefiction liefhebber noemt dan vinden we eigenlijk dat je Blade Runner gewoon een keer gezien moet hebben. Al hebben we er vanwege het feit dat de film inmiddels meer dan 35 jaar oud is echter ook begrip voor wanneer je de film destijds gemist hebt. Gelukkig krijg je binnenkort de kans om de schade in te halen, want de klassieker zal in november terugkeren naar de Nederlandse bioscoop.

Blade Runner tijdelijk terug in de Nederlandse bioscoop

Hoe geweldig de verfilmingen van Akira en Ghost in the Shell ook mogen zijn, de meeste invloedrijke cyberpunk film blijft toch wel Blade Runner. Deze klassieker van Ridley Scott liet ons een dystopische versie van 2019 zien waarin de door Harrison Ford gespeelde Rick Deckard op menselijke klonen moet jagen.

Naast Ford had de film een noemenswaardige rol voor de onlangs overleden Rutger Hauer. Deze legendarische Nederlandse acteur kroop voor Blade Runner namelijk in de huid van Roy Batty, het meest gevaarlijke lid van de groep replicants waar Deckard het tegenop moest nemen.

Rutger Hauer als de angstaanjagende replicant Roy Batty | Warner Bros. Pictures

Gezien de film uit 1982 komt is de kans groot dat jij nooit de mogelijkheid hebt gehad om Blade Runner in de bioscoop te aanschouwen. Gelukkig krijg je binnenkort een nieuwe kans. Dit omdat de film vanaf 31 oktober terug naar de bioscopen gaat keren, dit keer ook in IMAX.

Speciale versie

Het zal dit keer echter wel gaan om een andere versie dan in 1982 vertoond werd. Waar er in 1992 al een director’s cut van Blade Runner uitgebracht werd kwam Ridley Scott enkele jaren later met de ‘final cut’. Dit was zijn definitieve versie van de film. Als jij benieuwd bent wat het verschil is tussen deze en het origineel dan kun je dat eind deze maand zelf gaan ontdekken.

Zoals we hierboven al aangaven speelde de film zich af in 2019, het jaar waar we nu inzitten. Vandaar dat we een tijdje geleden een artikel schreven waarvoor we uitzochten of Blade Runner (en 2 andere bekende sci-fi films) de toekomst een beetje goed hebben we te voorspelen.

Reageer op artikel:
Blade Runner ‘The Final Cut’ naar Nederlandse bioscopen
Sluiten