Daniel Koster
Daniel Koster Apple 9 jun 2015

Blijven bij Spotify of toch switchen naar Apple Music: het antwoord vind je hier

Gister presenteerde Apple de langverwachte online streamingsdienst Apple Music. Hier deden ook wij verslag van. De belangrijkste vraag hebben wij alleen nog niet beantwoord. Dit is de vraag of jij voor Apple Music moet gaan, of lekker bij de huidige grootste streamingsdienst Spotify moet blijven. De vraag wordt in de volgende tekst beantwoord!

Kosten

We letten in Nederland altijd op de kleintjes. De meest brandende vraag is dan ook wat Apple Music gaat kosten in relatie tot Spotify.
Gratis. Beide diensten zijn gratis te gebruiken. Wij vinden dat je hierbij een gegeven paard zeker wel in de bek mag kijken. Met Apple Music kan je namelijk gratis naar de radio luisteren die ondersteund wordt met advertenties. Bij Spotify kun je echter naar de gehele catalogus luisteren, welke dan wel voorzien is van advertenties. Spotify dus!

Premium: met het premium account kun je bij beide diensten voor een kleine negen euro van het gehele muziekassortiment gebruik maken. Hier zit het offline afspelen van muziek bij inbegrepen.

Family: een slimme zet van Apple is het familieaccount. Hiermee kun jij voor een goede dertien euro voor maximaal zes personen verschillende accounts aanmaken. Dit betekent iets meer dan twee euro per persoon per maand, spotgoedkoop dus. De geruchten gaan echter nu al dat ook Spotify een soortgelijke stap gaat zetten. Voor nu kiezen voor Apple Music dus, maar even afwachten wat Spotify gaat doen. De reactie van de CEO van Spotify, Daniel Ek, spreekt trouwens boekdelen!

Muziekaanbod

Hier kunnen we eigenlijk kort maar krachtig bij zijn. Beide streamingsdiensten gaan namelijk ongeveer dertig miljoen nummers aanbieden. Hier zullen wel enige discrepanties in aan te treffen zijn. Zo blijkt dat de Beatles (nog) niet in de Apple Music bibliotheek te vinden zullen zijn, maar zal de bibliotheek van Apple Music andere artiesten wel weer bevatten en Spotify niet.

Ondersteuning

Als het om ondersteuning gaat, gaat het weer gelijk op. Aan de ene kant heb je Spotify die een duidelijk voordeel heeft ten overstaande van Apple Music aangezien ‘t overal te beluisteren is. Niet enkel op iOS en Android, maar ook tijdens Uber-ritten en op de Playstation bijvoorbeeld. De software van Spotify laat daarentegen weer wat steekjes vallen. En laat Apple juist geroemd zijn om goede software releases met smooth werkende apps.

(Nieuwe) muziek

Met betrekking tot playlists is er geen onderscheid te maken tussen de twee diensten. Zo hebben ze beiden curated playlists, oftewel radio. Daarnaast kennen beide diensten ook playlists die tot stand komen door algoritmen. Met betrekking tot het vinden van (nieuwe) muziek kennen de streamingsdiensten soortgelijke methoden die tot dezelfde resultaten leiden. Je krijgt namelijk bij beide diensten gepersonaliseerde aanbevelingen van liedjes en artiesten gebaseerd op andere artiesten en nummers die je leuk vindt. Daarnaast heb je ook pagina’s met hippe, nieuwe liedjes en dat soort zaken. Apple Music is hier niet revolutionair vernieuwend in dus.

Extra functionaliteiten van Spotify

Spotify heeft een viertal features waar Apple zich (nog) niet aan heeft gewaagd. Ten eerste mist Apple het sociale aspect met vrienden. Je kunt met Spotify zien waar je vrienden naar luisteren en gebaseerd op hun voorkeuren aanbevelingen ontvangen. Daarbij kun je muziek streamen met een hogere bit rate. Dit leidt tot betere geluidskwaliteit. Daarnaast kent Spotify een ren-algoritme. Dit algoritme speelt tijdens het rennen in op hoe snel je loopt en voorziet jou van een dosis extra muzikale motivatie. Tot slot kent Spotify een webspeler. En Apple Music dus niet!

Extra functionaliteiten van Apple Music

Één van de centrale functies van Apple Music is Connect. Dit is een sectie in de app waarbij jij jouw favoriete artiesten kunt volgen. Artiesten kunnen op hun eigen pagina foto’s, video’s en teksten plaatsen. Hier kunnen andere mensen op reageren en op deze manier is het een interactieve plek voor artiest en fan. Ten tweede kun je met de app al jouw muziek die al in iTunes staat in de app afspelen. Zo combineer jij je huidige muziek inventaris gemakkelijk met nieuwe muziek op de app. Tot slot heeft Apple al gegevens van miljoenen bestaande klanten. Apple fanboys wordt vaak gekscherend geroepen. Wij voorzien ook bij Apple Music weer dat vele Apple gebruikers dit zullen gebruiken simpelweg omdat ze al Apple producten gebruiken en dit zo een eenvoudige toevoeging is.

Maar, welke moet ik nou kiezen?

Op dit moment spreken vooral de prijzen in Apple’s voordeel. De dienst wordt 30 juni gelanceerd en is dan drie maanden gratis. Daarnaast is het familiepakket erg voordelig in relatie tot Spotify. Aan de andere kant kent Spotify betere geluidskwaliteit en is het een vertrouwd product. Wij hebben Apple Music nog niet mogen proberen, maar het ziet er naar ons voor uit dat Apple Music ietwat teveel toeters en bellen kent, maar niet genoeg onderscheidende functionaliteiten om het grote publiek te doen overstappen. Wij voelen ons op dit moment in ieder geval niet genoodzaakt over te stappen. Probeer Apple Music drie maanden gratis uit vanaf 30 juni is dan ook ons advies en maak daarna je eigen keuze voor Spotify of Apple Music.

Reageer op artikel:
Blijven bij Spotify of toch switchen naar Apple Music: het antwoord vind je hier
Sluiten