Waarom de blockchain veel belangrijker is dan welke cryptocurrency dan ook

Bijna altijd wanneer je het iets leest over Bitcoin of andere cryptocurrency, komt ook het woord blockchain voorbij. Dit is de technologie waarmee de cryptocurrency werken en is wat ervoor zorgt dat transacties snel en zonder kosten verricht kunnen worden. En hoewel de wereld nu in de ban lijkt te zijn van cryptocurrency, is de achterliggende blockchain misschien nog veel interessanter dan de cryptocurrency zelf en zou het mogelijk zelfs voort kunnen blijven bestaan, terwijl verschillende cryptocurrency wegvagen.

Blockchain is een gezamenlijk grootboek

De blockchain kun je zien als een soort gezamenlijk grootboek, waarin (in het geval van cryptocurrency) transacties onveranderbaar worden vastgelegd. De vorm van dit grootboek is, zoals de naam al aangeeft, een ketting van blokjes. Vaak hebben blokken een bepaalde maximale grootte en wanneer je een transactie verricht wordt de informatie over je transactie toegevoegd aan een blok. Wanneer het blok “vol” is wordt hij geketend aan het laatste blok van de ketting. Zo wordt de blockchain steeds langer en langer.

Blockchain
Foto: IBM

Hackproof en fraudeproof

Het is een veel efficiënter systeem dan hoe de meeste bedrijven op het moment hun transacties bijhouden. Normaal gesproken hebben partijen bij een transactie allemaal hun eigen grootboeken, wat de kans op problemen en mogelijke fraude vergroot. Bij de blockchain is er één grootboek en alle netwerk leden moeten het erover eens zijn, voordat een transactie wordt gevalideerd. Als een transactie eenmaal aan de blockchain is toegevoegd, is het een vaststaand feit dat niet meer omgedraaid kan worden. Verder worden de gegevens op computers verspreid over de hele wereld bewaard, waardoor het niet mogelijk is om iemand te hacken om zo transactiegegevens te veranderen. Dit maakt het systeem dus hackproof en ook fraudeproof.

Bitcoin

Snelle en kosteloze transacties

Deze voordelen van het blockchain systeem kunnen ervoor zorgen dat transacties een stuk sneller verwerkt worden dan normaal het geval is met banken. Als je geld naar je vriend in het buitenland overmaakt, kan het behoorlijk lang duren voordat hij het geld binnen heeft en je moet vaak ook redelijk hoge transactiekosten betalen.Via de blockchain is dit in principe niet nodig en zouden transacties onmiddellijk en kosteloos kunnen geschieden. In een wereld waar alles snel en eigenlijk binnen en tel gebeurd moet zijn, is het natuurlijk een groot voordeel dat transacties er niet een paar dagen over doen.

Veel meer mogelijkheden dan alleen cryptocurrency

De blockchain kan echter gebruikt worden voor veel meer dan alleen geld overmaken naar mensen. Het kan voor allerlei soorten data opslag worden gebruikt. Zo wil Everpidia de blockchain gebruiken om een hele encyclopedie op te slaan. Op deze manier wordt een gedecentraliseerde bewaarplaats gecreëerd voor belangrijke informatie, die niet achteraf aangepast kan worden om bijvoorbeeld de geschiedenis te herschrijven. Siglo is een ander project dat de blockchain wil gebruiken om smartphone gebruikers in opkomende landen gratis data gebruik aan te bieden in ruil voor het bekijken van advertenties. Het e-Residency project van Estland pakt het al helemaal groots aan en is bezig met het creëren van een digitale natie met de blockchain. Al 27068 mensen uit 143 landen hebben zich opgegeven voor het virtuele burgerschap. Het project zou iedereen de vrijheid moeten bieden om een globaal bedrijf te starten in een veilige EU omgeving.

e-Residency Estland

Zoals je ziet is de blockchain misschien wel begonnen als een systeem voor cryptocurrency, maar ontstijgt het echter het hele cryptocurrency verhaal en zou het de toekomst van dataopslag kunnen zijn.

Hoewel transacties met de blockchain in principe gratis en snel verwerkt zouden kunnen worden, is het toch zo dat Bitcoin op het moment problemen heeft met hoge transactiekosten en lange verwerkingstijden. Dat komt doordat Bitcoin behoorlijk groot is geworden, waardoor het netwerk enigszins overbelast is. Het Lightning Network zou echter de oplossing hiervoor kunnen hebben en het Bitcoin netwerk kunnen ontstoppen.

Reageer op artikel:
Waarom de blockchain veel belangrijker is dan welke cryptocurrency dan ook
Sluiten