Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 14 mei 2018

Het geheim achter Bitcoin: Blockchain is niet altijd een heilige oplossing

Blockchain is momenteel een hype en als je hier middenin zit, is het soms lastig om niet mee te gaan in de hype en objectief proberen te blijven terwijl jij je best doet om onderscheid te maken tussen feit en fictie. Veel blockchain-enthousiastelingen of mensen die bezig zijn met handelen in cryptocurrency zetten zaken al snel weg als ‘FUD’.

Blockchain is niet altijd de oplossing

Dit is veel te makkelijk, kritische noten moeten juist worden gezien als een manier om andere inzichten op te doen. Praten met enkel gelijkgestemden, daar is nog nooit iemand beter van geworden en op een gegeven moment zal het de objectiviteit gaan schaden.

Om bovenstaande redenen mag ik graag artikelen en reacties lezen met een kritische inslag over zaken in de wereld van cryptocurrency. Dit kan bijvoorbeeld een artikel zijn waarin risico’s en kwetsbaarheden van een altcoin worden beschreven waarop hordes fanboys dan weer reageren. Vaak lees ik echter ook kritische noten over de blockchain techniek in het algemeen en dan is een veelgehoord argument ‘blockchain is eigenlijk een langzame database’. En dit klopt.

Blockchain bitcoin

Blockchain is inderdaad een soort database en in vergelijking met gecentraliseerde databases is het erg langzaam. Een blockchain zou momenteel nooit een grote database van bijvoorbeeld VISA of Mastercard kunnen vervangen omdat het aantal transacties per seconde simpelweg veel te laag ligt. Op het moment dat het netwerk op grote schaal gebruikt wordt, stijgen de fees en transactietijden exponentieel. Maar hoe sterk is dit argument eigenlijk?

Een blockchain is niet altijd nodig, soms is een database veel beter geschikt. Een blockchain moet worden gebruikt als het een probleem kan oplossen en niet omdat het hip is. Een centrale database wordt beheerd door een centrale partij en deze partij kan de inhoud wijzigen.
Deze column is geschreven door Niels. Cryptin.eu is zijn website over cryptocurrency, en volg hem op Twitter.
Een blockchain wordt gedecentraliseerd beheerd en wijzigingen door middel van transacties zijn definitief en onwijzigbaar. Dit zijn eigenschappen die mensen willen zien als het gaat om vertegenwoordiging van waarde. Geen overheid, bank of centrale partij kan deze waarde vastzetten, afpakken of wijzigen. Enkel de eigenaar of eigenaren.

Dus is blockchain een langzame database? Ja. Is dit erg? Nee. Als je hard wilt rijden dan koop je een Lamborghini. Wil je echter grote hoeveelheden materiaal vervoeren dan doe je dit met een vrachtwagen.

Momenteel zit de ontwikkeling van blockchain nog in de eerste jaren en hierdoor moeten er nog wat grote hordes genomen worden voordat het inzetbaar is op grote schaal. Het brein achter Ethereum, Vitalik Buterin, schreef ooit over het ‘Scalability Trilemma’. Hij stelde dat een blockchain momenteel altijd maar twee van onderstaande drie eigenschappen kan hebben;

  • Schaalbaarheid —een hoog aantal transacties per seconde.
  • Decentralisatie — een hoog aantal entiteiten die bezig zijn met het produceren en valideren van blokken.
  • Veiligheid — het netwerk overnemen met een 51% attack moet zo duur mogelijk zijn.

Bitcoin en Ethereum zijn gedecentraliseerd en veilig maar (nog) niet schaalbaar. Veel altcoins pochen met het aantal transacties per seconde (schaalbaarheid) maar dit gaat altijd ten koste van decentralisatie en/of veiligheid. Op het moment dat er oplossingen komen die alle drie de eigenschappen in hoge mate kunnen garanderen zal de adoptie van deze techniek enkel toenemen.

Dus is blockchain een langzame database? Ja. Is dit erg? Nee. Als je hard wilt rijden dan koop je een Lamborghini. Wil je echter grote hoeveelheden materiaal vervoeren dan doe je dit met een vrachtwagen. Het zijn beide voertuigen maar zitten niet bepaald in elkaars vaarwater.

Reageer op artikel:
Het geheim achter Bitcoin: Blockchain is niet altijd een heilige oplossing
Sluiten