Ilona Braam
Ilona Braam Pop-Culture 14 feb 2018

Hoe de blockchain de logistieke sector miljarden euro’s gaat besparen

De blockchain wordt vaak geassocieerd met cryptocurrency, maar steeds meer beginnen mensen in te zien dat het systeem ook buiten de wereld van de digitale munten ingezet kan worden. Zo zou de technologie bijvoorbeeld veel kunnen betekenen in de logistieke sector. Het komt met verschillende voordelen ten opzichte van het systeem dat op het moment wordt gebruikt.

Gebrekkige mensen

Hoewel een groot deel van de logistieke sector is geautomatiseerd, zijn er nog altijd veel dingen die wel door mensen worden gedaan. En hoewel de mens een wonderbaarlijk wezen is, is het wel een wezen dat fouten kan maken. Mensen kunnen bijvoorbeeld verkeerde informatie invoeren, een typefout maken of iets verkeerd berekenen. Michael Vogel, CEO van Netcoins, geeft aan in een gesprek met CCN dat de grootste beperking van elk logistiek systeem het menselijke component is. Hij is ervan overtuigd dat bij alle processen waarbij mensen betrokken zijn, er de mogelijkheid bestaat dat er zich vertragingen of fouten voordoen.

Error

Database 2.0

De blockchain zou veel menselijke componenten kunnen elimineren door bepaalde processen automatisch uit te voeren met bijvoorbeeld smart contracts. Het brengt de traditionele database naar een hoger niveau en kan gebruikt worden om een database te maken die onveranderbaar is. Hierdoor kan niemand meer stiekem dingen in de boekhouding veranderen en wordt op deze manier ook fraude tegengegaan.

Veilig in de blockchain

Ook de veiligheid zou naar een hoger niveau getild kunnen worden met de blockchain. Veel systemen zijn met het internet verbonden en zijn daardoor redelijk kwetsbaar. Bij de blockchain wordt het een stuk moeilijker voor hackers, omdat gegevens over het hele netwerk zijn verdeeld. Daarnaast maakt de technologie ook gebruik van geavanceerde encryptie, automatische processen via de smart contracts en worden veel tussenpersonen geëlimineerd. Dit zou dingen zoals lekken, corruptie en diefstal meteen aanpakken.

blockchain

Miljarden dollars besparing

Over het algemeen zou de blockchain ervoor kunnen zorgen dat de logistieke sector en stuk efficiënter, sneller en fraude proof wordt. Er zijn minder tussenpersonen nodig en systemen kunnen allemaal met elkaar verbonden worden. Volgens CEO van Never Stop Marketing Jeremy Epstein is één van de grootste moeilijkheden met betrekking tot bevoorradingsketens, het feit dat de verschillende systemen niet met elkaar communiceren.

Hierdoor worden bijvoorbeeld sommige taken dubbel uitgevoerd en duren dingen een stuk langer. John Monarch van ShipChain schat dat als blockchain netwerken geïmplementeerd beginnen te worden op een wereldwijd niveau, dit een besparing zou kunnen opleveren van 50 miljard dollar. Uiteindelijk zou de blockchain zelfs een besparing van 500 miljard dollar op kunnen leveren als het eenmaal wat volwassener is.

logistiek

De wereld lijkt meer dan ooit technologie nodig te hebben om alles in goede banen te leiden. De blockchain technologie kan ervoor zorgen dat alles veel efficiënter en sneller verloopt. Kunstmatige intelligentie heeft ook nog een grote rol te spelen in de toekomst van de mens. De slimme technologie zou zelfs de wereld kunnen redden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CCN

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Hoe de blockchain de logistieke sector miljarden euro’s gaat besparen
Sluiten