Medeoprichter Ethereum wil blockhain inzetten voor muziekindustrie

Als je het wilt maken in de muziekwereld, hangt je succes helaas niet alleen af van hoe goed je bent. Je moet een contract zien te bemachtigen bij een platenmaatschappij en een goed manager zien te vinden. En als je het dan eenmaal hebt gemaakt, ben je een behoorlijk deel van je inkomsten ook weer kwijt aan je platenmaatschappij en andere tussenpersonen. Joseph Lubin, medeoprichter van Ethereum, wil hier veranderingen in brengen door middel van blockchain technologie. Hiermee zouden de meeste tussenpersonen geëlimineerd kunnen worden, waardoor het weer gaat draaien om degene die de muziek daadwerkelijk maakt.

Directer contact tussen artiest en luisteraar

Tijdens het jaarlijkse South by Southwest festival in Texas onthulde Lubin zijn plannen voor de toekomst van de muziekwereld. Op het moment zijn er veel tussenpersonen in de muziekindustrie werken, zoals advocaten, die bijvoorbeeld te maken hebben met auteursrechten. Deze tussenpersonen moeten uiteraard betaald worden, waardoor artiesten een groot deel van hun inkomen zien verdwijnen. De blockchain technologie zou ervoor kunnen zorgen dat de makers van content directer contact hebben met hun fans en luisteraars, waardoor een hele reeks aan tussenpersonen niet meer nodig is.

Joseph Lubin
Joseph Lubin op CNBC

Blockchain niet alleen voor financiële wereld

Lubin is al bezig met het implementeren van zijn idee in de vorm van zijn Ujo Music platform en hoopt dat dit wereldwijd in gebruik genomen zal worden. De blockchain is namelijk niet alleen voor cryptocurrency en om de financiële wereld gedecentraliseerd te maken, maar kan volgens Lubin ook gebruikt worden om de muziekindustrie een gedecentraliseerd systeem te maken.

blockchain muziek

Jezelf managen via app

Daar zouden smart contracts bij komen kijken, welke alle benodigde data bevatten en ook actief regels kunnen afdwingen. Door de geprogrammeerde code zouden bepaalde processen vanzelf geactiveerd kunnen worden, wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Deze slimme contracten zouden zo bijvoorbeeld advocaten en ook managers overbodig kunnen maken. Artiesten zouden zichzelf kunnen managen en dit zelfs gewoon via een desktop of mobiele app kunnen doen.

SXSW Live Interview with Joseph Lubin

Interested in cryptocurrencies? Join us live at SXSW 2018 for an interview with Joseph Lubin, founder of ConsenSys and co-founder of the Cryptocurrency Ethereum and ask him your questions.

Geplaatst door SXSW op vrijdag 9 maart 2018

Behalve de muziekindustrie wil Lubin ook op allerlei andere gebieden aanpakken en de blockchain gaan inzetten om processen te automatiseren en tussenpersonen te verwijderen uit het geheel. Lubin heeft inderdaad ook gelijk in dat het inzetten van de blockchain van alles sneller en efficiënter zou kunnen maken. Er kleven toch helaas ook nadelen aan de blockchain. Dit zijn de vijf grootste voor- en nadelen van de technologie.

Inverse

Reageer op artikel:
Medeoprichter Ethereum wil blockhain inzetten voor muziekindustrie
Sluiten