Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 18 aug 2018

Blockchain wordt ingezet om dodelijke chemische stof op te sporen

Hoewel voedsel ons lichaam ontzettend goed kan doen, kan het er ook voor zorgen dat we juist ziek worden. Zo wordt de chemische stof glyfosaat, welke we hoogstwaarschijnlijk regelmatig binnen krijgen, in behoorlijk wat rechtszaken en onderzoeken gelinkt aan kanker en coeliakie-achtige symptomen. Onlangs werd het biotechnologische bedrijf Monsanto nog aangeklaagd voor het gebruik van een onkruidverdelgingsmiddel, welke de stof zou bevatten. Verrassend genoeg is de voedselveiligheid firma ZEGA de betreffende producten aan het testen door gebruik te maken van de blockchain.

Blockchain voor testen voedsel

Waar veel mensen blockchain technologie alleen linken aan cryptocurrencies, kan deze op veel meer gebieden ingezet worden. Zo heeft ZEGO een patent aangevraagd voor een blockchain systeem, waarmee bedrijven hun voedingswaren kunnen testen op de aanwezigheid van glyfosaat. Het bedrijf geeft aan dat de bedoeling van het systeem in eerste instantie was om consumenten te informeren over de aanwezigheid van allergenen en gluten in voedselwaren.

Blockchain bitcoin

Boete voor Monsanto

Maar in het geval van Monsanto kwam de technologie ook goed van pas. Eerder deze maand kreeg het biotechnologische bedrijf zelfs een boete opgelegd van 289 miljoen dollar, toen de rechtbank de aanklager gelijk gaf, welke claimde dat zijn kanker was veroorzaakt door het door Monsanto gebruikte bestrijdingsmiddel.

Glyfosaat in organisch voedsel

ZEGO geeft  aan dat het testen op glyfosaat verder gebruikt zou kunnen worden als een middel om te kijken of bedrijven bijvoorbeeld wel echt organisch voedsel leveren. Veel bedrijven zouden producten niet testen op glyfosaat en behoorlijk wat onderzoeken hebben aangetoond dat er een hoge dosis van de stof in sommige verpakte en zelfs organische voedingswaren zitten.

Naast voedsel checken op de aanwezigheid van glyfosaat, heeft de blockchain nog veel meer andere toepassingen. Dit zijn bijvoorbeeld vijf praktiscche toepassingen van de technologie.

Cointelegraph

Reageer op artikel:
Blockchain wordt ingezet om dodelijke chemische stof op te sporen
Sluiten