Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Culture 12 apr 2018

5 praktische toepassingen van Blockchain

De blockchain wordt doorgaans geassocieerd met cryptocurrencies, maar de technologie erachter kan voor veel meer ingezet worden dan het registreren van cryptocoin transacties. De blockchain zou voor behoorlijk wat verbeteringen kunnen zorgen in het echte leven. Dit zijn bijvoorbeeld vijf praktische toepassingen van de technologie.

Elektrische auto’s slim opladen

Er verschijnen steeds meer elektrische auto’s op de weg en er zijn plannen om tegen 2030 alle auto’s met een verbrandingsmotor te verbannen. Dat zorgt er wel voor dat er opeens ontzettend veel energie nodig is en als kolencentrales daarvoor gebruikt worden, is het misschien beter om gewoon verbrandingsauto’s op de weg te houden.

Het is natuurlijk de bedoeling dat er duurzame energie wordt gebruikt en de blockchain kan meehelpen door de vraag en het aanbod van duurzame energie goed op elkaar te laten aansluiten.

De Nederlandse energieleverancier Vandebron is hier actief mee bezig. De blockchain en slimme algoritmes worden hierbij ingezet om ervoor te zorgen dat er tijdens piekmomenten geen tekort aan duurzame energie is en dat er niet alsnog naar energie uit kolencentrales wordt gegrepen.

Efficiënte Logistieke sector

Ook in de logistieke sector kan de blockchain veel goeds doen. Volgens Michael Vogel, CEO van Netcoins, is de grootste beperking van elk logistiek systeem, dat er mensen aan te pas komen. Hij vindt dat bij alle processen waarbij mensen betrokken zijn, de mogelijkheid bestaat voor het manifesteren van fouten en vertragingen.

Door middel van de blockchain zouden veel processen automatisch uitgevoerd kunnen worden met behulp van smart contracts. Doordat veel tussenpersonen geëlimineerd kunnen worden, kunnen processen ook efficiënter verlopen waardoor er ook weer geld wordt bespaard.

Door de transparantie van de blockchain kan er daarbij ook niet meer gesjoemeld worden met de boekhouding. Ook de veiligheid wordt naar een hoger niveau getild, aangezien veel systemen in de sector verbonden zijn met het internet en de technologie gebruik maakt van geavanceerde encryptie.

logistieke sector

Gegevens veilig in de cloud

Google is één van de grote bedrijven, die ook bezig is met de blockchain. Het bedrijf zou de technologie gaan gebruiken om persoonlijke data van klanten beter te beveiligen.

Ook is het bedrijf van plan om de Google blockchain als whitelabel product ter beschikking te stellen aan andere bedrijven, die hiermee ook voor extra veiligheid kunnen zorgen bij het afhandelen van transacties. Daarnaast is het mogelijk om de technologie in te zetten om bijvoorbeeld je gegevens in de cloud veilig en hackproof te houden. Hoewel Google niet heeft aangegeven dat ook daadwerkelijk te gaan doen, is de kans groot dat het wel die kant op gaat.

cloud

Automatische contracten

De blockchain zou veel kunnen betekenen voor elke sector waar contracten een belangrijke rol spelen, zoals  bij verzekeringsmaatschappijen, financiële instituties, makelaars en advocatenkantoren. Via smart contracts zou alles een stuk efficiënter kunnen gaan. Smart contracts zijn net als normale contracten, maar je kunt er voorwaarden en acties aan toevoegen die automatisch worden uitgevoerd zonder een tussenpersoon. Dit bespaart uiteraard ook weer geld.

Contract

Blockchain in de gezondheidszorg

Zelfs in de gezondheidszorg kan de technologie veel goeds doen. Zo is Gem een startup die samenwerkt met de Centre for Disease Control aan het zetten van data over het uitbreken van ziektes en epidemieën op de blockchain. Dit zou volgens de startup de effectiviteit van het reageren op uitbraken en het behandelen van de getroffen patiënten kunnen vergroten. SimplyVital Health zet de blockchain weer in om de vooruitgang van patiënten bij te houden nadat ze het ziekenhuis verlaten. Ook zijn ze bezig met een project, waarbij de blockchain dient als een gedecentraliseerde database voor patiëntengegevens.

Wil je meer weten over de blockchain? Dit zijn de vijf grootste voor- en nadelen van de technologie.

Reageer op artikel:
5 praktische toepassingen van Blockchain
Sluiten