Ilona Braam
Ilona Braam Cryptocoins 14 mrt 2018

De vijf grootste voor- en nadelen van de blockchain

De blockchain heeft allang niet meer alleen met digitaal geld te maken, maar is een technologie die op verschillende vlakken ingezet kan worden. Veel mensen zien in de blockchain technologie ook als een soort reddingsmiddel om de wereld  efficiënter en beter te maken. Overduidelijk kan de blockchain inderdaad veel goeds doen, maar er zijn altijd ook wat mindere puntjes. Dit zijn de vijf voor- en nadelen van een blockchain.

De blockchain

De blockchain ontleend zijn naam, aan het feit dat data in blokken wordt opgeslagen. Gegevens worden eerst in blokken opgeslagen en deze blokken worden als het ware aan elkaar geregen, waardoor er een ketting (chain) van blokken (block) ontstaat. De blockchain kun je zien als een speciale database, die bestaat uit een peer-to-peer netwerk. In deze database wordt de opgeslagen informatie op alle computers in het netwerk opgeslagen en zijn alle computers ook even belangrijk, waardoor er een gedecentraliseerd systeem wordt gecreëerd.

Veiligheid en transparantie

De blockchain wordt vaak als een veiliger systeem gezien, dan de databases die we op het moment gebruiken. Dat komt vooral doordat de informatie over het hele netwerk is verspreid en niet wordt beheerd door een centraal punt. Om informatie aan de database toe te voegen moet deze gevalideerd worden door het hele netwerk. Op deze manier is het bijvoorbeeld niet mogelijk om fraude te plegen of om een bepaalde computer te hacken en stiekem dingen in de database te veranderen. Als iets op de blockchain is opgeslagen is het in principe onveranderbaar. Omdat alle computers in het netwerk beschikken over alle informatie in het netwerk, ontstaat zo ook transparantie over de gegevens. Dit wordt vaak ook gezien als een groot voordeel van de blockchain.

Automatische processen

Met de blockchain kunnen allerlei processen automatisch worden verwerkt en afgedwongen worden door middel van smart contracts. In deze digitale contracten staat bijvoorbeeld bij een transactie hoeveel geld wordt overgemaakt naar wie en onder welke voorwaarden. Er hoeft geen bank of andere tussenpersoon eraan te pas te komen en de transactie wordt automatisch verwerkt. Smart contracts kunnen zo’n beetje overal ingezet worden, waar je normaal gesproken een contract voor zou gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een hypotheek of het aangaan van een huurovereenkomst. In principe zouden er geen banken of advocaten meer aan te pas hoeven komen bij het afsluiten van contracten.

Contract

Goedkoper

Doordat er met de blockchain en smart contracts van alles geautomatiseerd kan gebeuren, zijn allerlei tussenpersonen en bedrijven niet meer nodig. Dit zorgt ervoor dat de kosten van bijvoorbeeld transacties een stuk lager worden voor gebruikers. Als je geld naar het buitenland overmaakt, moet je altijd best een redelijk bedrag aan transactiekosten betalen. Met de blockchain kunnen deze kosten een stuk lager worden gemaakt. Daarnaast zouden transacties in principe ook onmiddellijk uitgevoerd kunnen worden. Als je nu geld overmaakt naar het buitenland of zelfs binnen Nederland naar een andere bank, moet je vaak minstens een dag wachten voordat de ontvanger het geld heeft.

Energie

Om nieuwe blokken met data aan de blockchain toe te voegen, moeten er allerlei ingewikkelde cryptografische puzzels worden opgelost. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat de informatie over het hele netwerk verwerkt moet worden en uiteraard komen er allerlei versleutelingen aan te pas. Dit oplossen van puzzels kost enorm veel rekenkracht, wat zich vertaald naar enorm veel energie. Bitcoin wordt vaak als voorbeeld gebruikt van hoeveel energie cryptocurrencies wel niet verbruiken. In totaal is dat meer dan de energie die door hele landen wordt verbruikt. Het is ook één van de redenen waarom overheden zoeken naar manieren om cryptocurrencies aan te pakken. Bij een gecentraliseerd systeem is er aan de andere kant weer minder rekenkracht nodig om veranderingen door te voeren.

Minder banen

Omdat de blockchain allerlei tussenpersonen overbodig maakt, betekent dit wel dat er veel mensen zonder werk zullen komen te zitten. Deze tussenpersonen zijn namelijk banken en bedrijven waar mensen werken, die opeens niet meer nodig zijn. Uiteraard is dat niet iets positiefs en daarbij zullen veel mensen om deze reden zich ook gaan verzetten tegen de blockchain. Hoewel sommige banken cryptocurrencies proberen te integreren in hun systeem, heerst er over het algemeen een negatieve sfeer met betrekking tot cryptocurrencies bij financiële instellingen. Dankzij de blockchain zouden deze instellingen namelijk overbodig worden.

Of verzet tegen de blockchain echt zin gaat hebben is aan de andere kant maar de vraag. Steeds meer zien we de technologie verschijnen. Zo komt de blockchain binnenkort naar supercars, zou het de hele logistieke industrie naar een hoger niveau kunnen helpen en zou het zelfs elektrisch rijden duurzamer kunnen maken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De vijf grootste voor- en nadelen van de blockchain
Sluiten