Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 22 jul 2017

Het nieuwe Bluetooth Mesh: een slim netwerk in je hele huis

Wat de consument vaak niet doorheeft is dat er achter de schermen een grote strijd gaande is tussen bedrijven, om de eigen technologie als de algemene standaard neer te zetten. Ook Bluetooth doet mee aan deze strijd om alleenheerser te worden en andere draadloze standaarden in de vergetelheid weg te werken. We moeten zeggen dat de kansen om dit te bereiken aanzienlijk groter worden met de nieuwe Bluetooth mesh update.

Bluetooth mesh is een netwerk van Bluetooth apparaten

Onlangs werd door de groep die de Bluetooth standaard overziet, Bluetooth SIG, de specificaties uitgebracht voor de nieuwe Bluetooth mesh. Wie bekend is met het mesh principe, weet dat we het dan niet meer hebben over een draadloze verbinding tussen slecht twee apparaten. Letterlijk vertaalt betekent mesh een maas of netwerk en dat is precies wat er met Bluetooth mesh gecreëerd wordt.

Bluetooth

Bedien Bluetooth apparaten ver buiten het bereik

Praktisch gezien betekent dit dat je niet meer in de buurt hoeft te zijn van je Bluetooth seakepr om je Spotify afspeellijst op je smartphone af te spelen. Je kunt aan komen rijden met je auto terwijl je smartphone het signaal doorgeeft via je deurbel, laptop en andere Bluetooth apparaten tot aan de speaker. Op deze manier kun je bij binnenkomst meteen van je muziek genieten. Vooral in smart homes, waar steeds meer apparaten verbonden worden, is de komst van de draadloze mesh een geweldige uitkomst.

Bluetooth

Batterijen gaan veel langer mee

Behalve dat je met Bluetooth mesh vanaf bijna elke afstand je apparaten kunt bedienen, is een bijkomend voordeel dat het systeem weinig energie kost. Omdat mesh apparaten niet het hele signaal doorsturen, verbruiken ze veel minder energie. Dit betekent dat dus je ook minder vaak batterijen hoeft te vervangen.

Bluetooth 4.0 en 5.0 apparaten kunnen Bluetooth mesh update krijgen

In principe kan Bluetooth mesh werken op alle apparaten die al Bluetooth 4.0 of 5.0 ondersteunen. Dat betekent dat je dus niet hals over kop allerlei nieuwe hardware hoeft te gaan aanschaffen. Of je apparaten de update ook daadwerkelijk krijgen ligt helaas aan de individuele fabrikanten. Je zou dus alsnog pech kunnen hebben.

Bluetooth 5

 

Implementatie onder zes maanden

Bluetooth SIG heeft aangegeven dat ze normaal gesproken een nieuwe Bluetooth standaard zes maanden nadat het is uitgebracht op de markt zien verschijnen. In dit geval verwachten zet dat het sneller zal gaan, omdat er geen nieuwe hardware nodig is. In ieder geval zal zullen de meeste nieuwe apparaten het mesh systeem moeten ondersteunen, maar of je huidige apparaten de update krijgen is onzeker.

Gezien het grote aantal Bluetooth apparaten is er met de komst van de mesh al meteen een gigantisch netwerk. Het lijkt erop dat elk apparaat tegenwoordig wel Bluetooth ondersteunt. Neem bijvoorbeeld deze Fidget Spinner, die via Bluetooth je score kan bijhouden en je zelfs coacht.

Reageer op artikel:
Het nieuwe Bluetooth Mesh: een slim netwerk in je hele huis
Sluiten