Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Gadgets 8 aug 2018
Leestijd: 3 minuten

Bluetooth speaker kopen: hier moet je altijd op letten

De Bluetooth speaker is tegenwoordig razend populair, en dat is niet zo gek: je kunt hem niet alleen overal mee naartoe nemen, maar je kunt er ook heel gemakkelijk verschillende apparaten er op aansluiten. Er zit natuurlijk wel verschil tussen de vele Bluetooth speakers die te koop zijn. Hier wat tips over waar je op moet letten wanneer je er een gaat aanschaffen.

Bluetooth of wifi, wat is het verschil?

Allereerst, wat is het verschil tussen een Bluetooth speaker en een speaker die werkt op wifi? De eerste is bedoeld als draagbaar apparaat en de tweede is meestal bedoeld om verbonden te worden met het wifi-netwerk in huis. Een speaker die werkt op wifi staat meestal op een vaste plek.

Daarnaast worden speakers die werken op Bluetooth direct aan hun bron gelinkt (meestal een smartphone of tablet), terwijl speakers die werken op wifi afhankelijk zijn van wifi om te werken. Hierdoor kan op deze laatste ook dezelfde muziek worden gestreamd op meerdere speakers. Dat is voor Bluetooth speakers niet altijd mogelijk aangezien die contact kunnen maken tot ongeveer tien tot vijftien meter.

bluetooth speaker

Waar moet je nou echt op letten bij het kopen van een Bluetooth speaker? Lees hieronder onze tips

Size matters

Hoewel wat er in de speaker zit erg belangrijk is, moet je niet vergeten dat bij een speaker die werkt op Bluetooth de buitenkant zeker ook meetelt. Aangezien het om een draagbare speaker gaat wil je niet dat hij te groot en zwaar is waardoor je hem niet gemakkelijk kunt meenemen. Een kleine speaker is ook niet voor iedereen interessant omdat die soms niet het gewenste geluid levert.

Bluetooth speakers vallen meestal in twee categorieën: het echte pocket-maatje die je gemakkelijk in een jas of tas kunt stoppen, en de semi-draagbare speaker die ook niet misstaat op een kastje of tafel. Een goede mini-speaker is bijvoorbeeld Bose’s nieuwe speaker. Die is ideaal om mee te nemen naar het park, strand of zelfs een ruige survivaltocht.

bluetooth speaker

Schel geluid of een concertzaal vullende klank

De maat van de speaker heeft in veel gevallen ook effect op het geluid dat er uit komt. De goedkopere speakers hebben vaak een enkele driver ingebouwd en hebben daardoor een wat vlak geluid. De meeste speakers hebben stereo speakers met twee drivers. De betere speakers (uit het vaak duurdere segment) hebben meerdere drivers, voor hoog, midden en laag geluid, waardoor de geluidskwaliteit omhoog gaat.

Er zijn uitzonderingen, maar vaak is er wel een verband te vinden tussen de prijs van een Bluetooth speaker en de geluidskwaliteit. Ook heeft het wattage te maken met hoe breed en indrukwekkend het geluid klinkt. Een hoger wattage vertaalt zich in geluid met meer body.

bluetooth speaker

Hoe veel hitjes kun je op de Bluetooth speaker afspelen?

De Bluetooth speaker is draagbaar. Een nadeel daarvan is dat de batterij op kan gaan en je midden in je chill-sessie of op je feestje zonder geluid komt te zitten. Wanneer je kijkt naar de kwaliteit van de batterij van een speaker is het echter niet zo simpel gedaan om even naar het aantal mAh te kijken.

In de meeste gevallen communiceren de fabrikanten duidelijk wat de batterijduur is van de speaker, maar trek hier voor de zekerheid tien procent vanaf. Let ook op de manier waarop de accu opgeladen moet worden. Kan dit met een normale stekker of moet dit via een USB-aansluiting?

Bellen met je speaker

Niet iedere speaker met Bluetooth heeft deze functie, maar het is wel handig. Als je speaker een belfunctie heeft dan kun je hem namelijk gebruiken om handsfree te bellen. In de speaker zit in dit geval ook een microfoon ingebouwd. Je moet hiervoor dus wel naast je speaker staan. Op zich kun je in dat geval ook vaak wel gewoon je telefoon opnemen. Misschien een beetje een overbodige functie dus, maar wie weet voor sommigen wel nuttig.

bluetooth speaker

Als je straks echt gaat shoppen bereid jezelf dan in ieder geval voor overweldigd te zijn door de enorme keuze die je hebt. Benieuwd naar de vijf beste Bluetooth speakers van dit moment? Check ze hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Bluetooth speaker kopen: hier moet je altijd op letten
Sluiten