Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Rides 3 jul 2020

BMW komt met omstreden microtransacties in auto’s

Als je wel eens gamet, herken je het wel: microtransacties. Deze worden de producenten gebruikt om extra geld te verdienen op games. Nu gaat BMW het ook doen in haar auto’s.

BMW heeft de details gepresenteerd van haar digitale systemen in nieuwe auto’s. De voornaamste nieuwigheid is dat je jouw wagen kunt openen met een digitale sleutel via Apple Car Key. Toch zijn er nog meer nieuwigheden. De meest bijzondere zijn microtransacties die in de toekomst via de app kunnen worden aanschaft.

Microtransacties in BMW’s

Microtransacties worden nu vooral in games en apps gebruikt. Door kleine aankopen in de game kun je bijvoorbeeld een bepaalde skin kopen of betere wapens hebben in een game. In een auto kun je natuurlijk niet zomaar de kleur veranderen. Tegenwoordig zit er wel heel veel software in auto’s wat ervoor zorgt dat de algehele rijervaring wordt verbeterd. Hiermee kun je ook functies aan- of uitzetten.

BMW is zeker niet de eerste die microtransacties. Eerder experimenteerde Tesla er al mee. Het bedrijf van topman Elon Musk past de transacties al toe in haar auto’s. De software in de wagen limiteert namelijk de accu in de auto’s. Eigenaren kunnen een bepaald bedrag betalen zodat de software het toelaat om de volledige capaciteit van de accu te kunnen benutten. Ook kun je ervoor kiezen om autopilot te gebruiken of niet.

De microtransacties bij BMW gaan echter veel verder. In het nieuwe Operating System 7 zijn er tal van updates beschikbaar. Zo kun je door middel van microtransacties betalen om bepaalde verbeteringen te krijgen. Je kunt kiezen om bijvoorbeeld om adaptive cruisecontrol of verwarmde stoelen te gebruiken.

Abonnementen

Hoe BMW het precies gaat toepassen is nog onbekend. Volgens Roadshow komt de automaker met abonnementen die je voor een bepaalde tijd kunt afsluiten. Wil je de functie niet meer, dan kan deze ook uitgeschakeld worden. Het lijkt dus een flinke nieuwe melkkoe voor BMW te worden.

Toch brengt het in eerste instantie meer kosten voor BMW. Nu moet het alle functies sowieso inbouwen ongeacht de eigenaar van de auto het wel of niet gebruikt. Desondanks kan de productie wel goedkoper worden omdat er nu geen verschillen meer tussen de auto’s zijn. Vooral in de tweedehandsmarkt kan het ideaal zijn voor BMW, aangezien de nieuwe eigenaren voor andere diensten kan kiezen dan de oorspronkelijke eigenaar. Dit geld gaat dan rechtstreeks naar de Duitse autobouwer.

Vermoedelijk zullen er nog veel automakers volgen. Zo zijn er ook al speculaties dat Ford het in 2021 in een aantal modellen wil gaan toepassen. Als het flink geld oplevert kan het ook de andere fabrikanten wakker schudden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
BMW komt met omstreden microtransacties in auto’s
Sluiten