Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 19 nov 2018

‘Bodem Bitcoin nog lang niet in zicht’: op naar 2019?

Willy Woo, een prominente analist in de cryptomarkt en onderzoeker, verwacht dat Bitcoin pas zijn bodem zal aantikken in het tweede kwartaal van 2019. De afgelopen drie maanden bleef de grootste cryptocurrency verrassend stabiel, binnen een bereik van 6200 dollar tot 6800 dollar.

Bitcoin bereikt bodem in 2019

Tot vorige week. Toen dook Bitcoin opeens richting een dieptepunt van 2018, een prijspunt dat we voor het laatst zagen in oktober vorig jaar. Willy Woo heeft een grote following dankzij zijn uitgebreide analyses van de staat van de cryptomarkt. Daarvoor gebruikt hij verschillende experimentele indicatoren:

“Wat er nu veranderd is, is dat de NVTS nu door zijn bodem is gezakt. Normaliter is dat een sell signal,” aldus Woo, die concludeert dat we voorlopig nog in een bear market zullen blijven.”Al onze blockchain-indicatioren blijven bearish. NVT, NVTS, MVRV, BNM en NVM: ze zijn experimenteel, maar vooralsnog wel zeer accuraat, zelfs wanneer traditionele indicatoren het af lieten weten.”

Al die afkortingen mag je snel weer vergeten, behalve NVT. Dat is namelijk een factor die steeds meer analisten en investeerders gebruiken. De NVT, Network Valuation gedeeld door de Transaction Value, werd geïntroduceerd door Woo in 2017.

Het unieke aan de NVT is dat de mate van activiteit op de Bitcoin blockchain ook in beschouwing wordt genomen. Traditionelere methodes focussen vaak puur op de waarde van de munt zelf, in plaats van het gebruik. Woo’s methode gaat diepere op de fundamentele aspecten van de blockchain in.

Op basis van de NVT verwacht Woo dus dat Bitcoin pas een bodem zal bereiken in het tweede kwartaal van 2019. Daarna kan volgens de analist de accumulatie-fase beginnen, en is een opwaartse trend voor de langere termijn zeer waarschijnlijk. Hij verwacht een sterke mid-term rally, net zoals we in 2014 en 2017 zagen.

Als de prijs nu omhoog schiet, wat echt mogelijk is, dan wordt het voortschrijdend gemiddelde een belangrijke factor

Hoop voor de korte termijn

Dat is hoopgevend, maar het betekent dus ook dat investeerders nog langer geduld zullen moeten hebben. Wanneer je uitzoomt, valt het allemaal wel mee, maar bedrijven en consumenten die eind vorig jaar tijdens de hype instapten, die komen van een koude kermis thuis.

Maar goed, dit blijven voorspellingen, welke indicatoren er dan ook gebruikt worden. Juist de cryptomarkt kan er opeens zeer volatiel vandoor gaan, zoals we vorige week nog hebben zien gebeuren. Woo houdt dan ook nog rekening met een rally op de korte termijn. De kans wordt steeds kleiner, maar er is nog hoop:

“Als de prijs nu omhoog schiet, wat echt mogelijk is, dan wordt het voortschrijdend gemiddelde een belangrijke factor. Dat betekent dat Bitcoin de 7000 dollar moet passeren. Dat was in de afgelopen 8 jaar van Bitcoin keer op keer een garantie voor groei, het begin van een transitie van bear naar bull. De kans is echter dit keer klein dat het luktHet is denk ik te vroeg om die stap te zetten.”

Op het moment van schrijven zit de munt nog ver van de 7000 dollar af. Sommige prominente figuren in de cryptomarkt hebben echter nog hoop: McAfee: ‘Bitcoin 1 miljoen dollar in 2020 is conservatief’

Reageer op artikel:
‘Bodem Bitcoin nog lang niet in zicht’: op naar 2019?
Sluiten