Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Transport 23 januari 2020

Boeing 737 Max blijft minimaal tot halverwege 2020 op de grond staan

De Boeing 737 Max blijft minimaal tot halverwege 2020 op de grond staan, zo maakt het bedrijf bekend. Door het verschuiven van nieuwe testvluchten staat het toestel minstens een jaar op de grond.

Eerder deze week kwam het bericht naar buiten dat er een nieuwe bug is gevonden in de software van de Boeing 737 Max. Het gaat om een fout die problemen veroorzaakt bij het opstijgen. In combinatie met eerdere problemen in de software, waardoor twee toestellen crashte, is besloten om het toestel op de grond te laten staan. Volgens de oorspronkelijke planning moesten eind deze maand de eerste testvluchten weer gemaakt worden.

Boeing 737 Max nog langer op de grond

In het persbericht van Boeing is te lezen dat klanten en leveranciers op de hoogte zijn gesteld van de wijziging in de planning. Ondanks dat het nieuws vandaag pas door het bedrijf naar buiten is gebracht, werd de vertraging eerder deze week al wel voorspeld. Dit had te maken met de vondst van een nieuw probleem in de software. Waar eerder verwacht werd dat de toestellen eind januari weer de lucht in zouden gaan, lijken commerciële vluchten met het type vliegtuig op z’n vroegst pas in juni uitgevoerd te worden.

De wijzigingen die aan de 737 Max zijn toegebracht zullen volgens Boeing zelf naar alle waarschijnlijkheid niet voor de zomer van 2020 goedgekeurd gaan worden door de federale toezichthouders.

Problemen zijn groot

De Boeing 737 Max is op dit moment het best verkochte toestel uit de geschiedenis van het bedrijf, maar vliegt dus geen meter meer. Sinds halverwege maart 2019 staan de toestellen stil nadat er iets goed mis was met de software van het vliegtuig. Door een fout in het systeem gingen de toestellen, om de zoveel seconden, naar de grond dankzij de automatische piloot. Dit zorgde ervoor dat piloten constant in moesten grijpen. Hieronder een video van 60 Minutes waarin goed uitgelegd wordt wat er precies mis was met het toestel.

Maar helaas was er niet altijd de tijd en ruimte om zo’n ingreep succesvol af te ronden. In Indonesië en Ethiopië kwamen 346 mensen om het leven door twee verschillende crashes. Begin dit jaar werd besloten om de productie van de Boeing 737 Max volledig stil te leggen. Het proces zou inmiddels te veel tijd in beslag nemen.

Reageer op artikel:
Boeing 737 Max blijft minimaal tot halverwege 2020 op de grond staan
Sluiten