Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 20 januari 2020

Terugkeer Boeing 737 Max dankzij nieuwe bug nog meer in het geding

Er is een nieuwe bug gevonden in de software van de Boeing 737 Max, zo maakt The Wall Street Journal bekend.

Het gaat om een softwarematig probleem dat ervoor zorgt het het vliegtuig mogelijk niet op kan stijgen. Nadat de Boeing 737 Max al enige tijd op de grond staat vanwege eerdere problemen met de software, is dit wederom een mogelijk obstakel voor de terugkeer van het vliegtuig.

Boeing 737 Max langer aan de grond dankzij nieuwe bug

Tegenover The Wall Street Journal meldde een aantal medewerkers van Boeing dat er wederom problemen zijn met de 737 Max. Het gaat om een nieuw probleem in de software, waardoor het vliegtuig in sommige gevallen niet in staat zijn om op te stijgen. De fout zit in de vliegcomputers van de Boeing 737 Max en zorgt er ook voor dat deze niet kan verifiëren of dat het toestel klaar is om op te stijgen. Het toestel blijft dus aan de grond staan, ook wanneer dit helemaal niet nodig is. De medewerkers hebben tegenover The Wall Street Journal laten weten dat er op dit moment aan een oplossing gewerkt wordt. Wanneer deze oplossing precies klaar is en toegepast kan worden is alleen nog niet bekend.

In Europa heeft Boeing een aantal punten gekregen waar de 737 Max aan moet voldoen, voor het weer de lucht in mag. Het vliegtuig had eerder al last van verschillende problemen in de software, waardoor meerdere vliegtuigen naar de grond gingen. Het toestel staat sinds vorig jaar op de grond en Boeing heeft gewerkt aan een oplossing. Het was dan ook de bedoeling dat de 737 Max eind deze maand de lucht weer in zou gaan voor verschillende tests, maar door het nieuwe probleem is de kans groot dat dit later wordt.

Boeing 737 Max
737 Max van Ryanair (Afbeelding: Pascal Pavani / AFP)

Niet alleen problemen met het toestel

De Boeing 737 Max is de opvolger van het 737 Next Generation toestel en voerde haar eerste vlucht uit op 26 januari 2016. Naar aanleiding van de dodelijke crashes van 29 oktober 2018 en 10 maart 2019, besloten diverse luchtvaartmaatschappijen om de 737 Max aan de grond te houden. Sterker nog: doordat er veel problemen waren met het vliegtuig besloten diverse landen en de Europese Unie dat hun luchtruim te sluiten voor het type vliegtuig. Op 13 maart 2019 besloten ook de Verenigde Staten en Canada om de toestellen niet meer te laten vliegen.

Het probleem met Boeing was overigens niet alleen de fout in de software. De ernst in de zaak zat hem ook in het feit dat het bedrijf afwist van de problemen van de 737 Max, maar dit niet deelde met toezichthouder FAA. Ook zouden piloten van American Airlines al in november 2018 tegen Boeing hebben gezegd dat er snel een oplossing voor de problemen moet komen. Boeing weigerde dat destijds.

CEO Dennis Muilenburg werd uiteindelijk ontslagen vanwege de crisis.

Reageer op artikel:
Terugkeer Boeing 737 Max dankzij nieuwe bug nog meer in het geding
Sluiten