Mijlpaal voor NASA en Boeing: Starliner succesvol getest op veiligheidssysteem

Gisteren passeerde Boeing een mijlpaal. Het bedrijf werkt al vijf jaar aan een manier om astronauten van en naar het International Space Station (ISS) te brengen. Gisteren testte het een belangrijk systeem voor de lancering van de passagiers space capsule, genaamd de CST-100 Starliner.

Voor gisteren was de Starliner nog niet van de grond gekomen. De lancering was dus de eerste belangrijke ‘testrit’ voor het voertuig.

Succesvolle test voor Boeing’s Starliner

De missie van Boeing om de astronauten naar en van de ISS te vervoeren is onderdeel van NASA’s Commercial Crew Program. De test die werd uitgevoerd wordt ook wel de ‘pad abort test‘ genoemd. Deze demonstreert hoe de Starliner reageert op een gevaarlijke situatie tijdens de lancering.

De test verliep succesvol, en daar zijn Boeing en NASA uiteraard erg blij mee. Een test als deze is namelijk cruciaal om de Starliner zo veilig mogelijk te maken. Deze test bewees niet alleen dat de verschillende systemen van de Starliner afzonderlijk werken, maar dat deze de astronauten ook afzonderlijk beschermen.

De volledige test duurde slechts 95 seconden. Ja, zo kort. Het duurde iets meer dan anderhalve minuut van het moment dat de simulatie begon en de module de grond weer raakte.

NASA Starliner
(Bron: ANP / NASA/ Joel Kowsky)

Eerste test achter de rug

Deze test was de eerste van de vele tests aan welke de Starliner nog zal worden onderworpen. De volgende stap in het proces is de zogenaamde ‘Orbital Flight Test’. Daarbij wordt een Starliner (zonder bemanning) gelanceerd bovenop een United Launch Alliance Atlas V raket. Die test vindt plaats op 17 december.

Iemand anders die zich ook graag met het Commercial Crew Program van NASA bemoeit is Elon Musk. Hij zal begin 2020 NASA-astronauten naar de ISS gaan vervoeren met SpaceX. Lees er hier meer over.

Reageer op artikel:
Mijlpaal voor NASA en Boeing: Starliner succesvol getest op veiligheidssysteem
Sluiten