Noah Korevaar
Noah Korevaar Home 2 jun 2017

Vijf boeken die je volgens Bill Gates deze zomer moet lezen

Bill Gates heeft voor komende zomer zijn favoriete boeken van dit moment op een rijtje gezet. De aanbevelingen van de miljardair zijn verrassend divers en intrigerend. Bovendien zijn ze bijna allemaal ook nog eens in het Nederlands verkrijgbaar!

Steve Jobs, Bill Gates en Elon Musk: allemaal grote lezers

Wat hebben Elon Musk, Bill Gates en Steve Jobs  in gemeen? Ze hebben allemaal gigantische techbedrijven opgebouwd, en ze waren/zijn allemaal fervente lezers. Sterker nog, Elon Musk las jarenlang maar liefst twee boeken per dag. Hij begon met science-fiction, maar ging al snel elk vakgebied langs. Zo nam hij alle kennis tot zich waarmee hij zich heeft kunnen ontwikkelen tot waar hij nu is.

Bill Gates boeken

De aanbevelingen van Bill Gates voor deze zomer

Ook Bill Gates is dus een grote lezer. Boeken geven je de mogelijkheid om een andere wereld in te stappen, iets wat volgens de oprichter van Microsoft ontzettend belangrijk is. Daarom deelt hij elk jaar zijn favoriete boeken als aanbevelingen voor tijdens de zomer. Het leuke is dat het geen zware, informatieve boeken voor specifieke vakgebieden zijn. In tegendeel: het gaat vaak juist om interesante fictie en luchtige non-fictie, die toch je horizon verbreden. We gaan de vijf aanbevelingen van Bill Gates voor dit jaar langs.

Trevor Noah: Born a Crime (Nederlands: Kleurenblind)

Born a Crime zijn de memoires van Trevor Noah. Hij volgde Jon Stewart op als presentator van het invloedrijke The Daily Show, waarin elke dag op een satirische wijze politieke kwesties worden besproken. Met diezelfde komische stijl vertelt Noah in dit boek over zijn merkwaardige jeugd. Hij is de zoon van een Zuid-Afrikaanse moeder en een blanke Zwitserse vader. Daardoor was hij een buitenbeentje in Zuid-Afrika, want dat soort relaties waren verboden. Niet het meest luchtige onderwerp dus, maar dankzij de hilarische stijl van Trevor Noah val je soms van je stoel van het lachen.

Bill Gates boeken

Maylis de Kerangal: The Heart (Nederlands: De Levenden Herstellen)

The Heart is een prachtig geschreven verhaal over rouwen. Volgens Gates hoort het boek eigenlijk in de poëzie-sectie thuis. Na een fanatieke sessie golfsurfen botsen een groepje vrienden met hun bestelbusje tegen een betonnen mast. De negentienjarige Simon Libres is hersendood. Zijn ouders besluiten zijn hart te doneren. Gates benadrukt echter dat het plot eigenlijk secundair is. Het draait juist om de prachtige taal waarmee Maylis de Kerangal het rouwproces naar voren brengt, je kennis doet maken met de personages, elk met hun eigen visie en problemen.

Yuval Noah Harari: Homo Deus (Nederlands: Homo Deus)

Dit boek heb je de afgelopen maanden hoogstwaarschijnlijk al voorbij zien komen. Vorig jaar had Bill Gates Sapiens in dit lijstje staan, de voorganger van Homo Deus. Dit keer krijgen we een voorproefje op hoe de wereld volgens Yuval Noah Harari gaat veranderen. De mensheid is gevormd door principes die elke dag aan de orde zijn: religie, hoe je een goed leven moet leiden, aardse doelen zoals het stopppen van ziektes, honger, oorlogen. Maar wat gebeurt er als we die doelen binnenkort bereiken? Volgens Harari zal de wereld totaal veranderen. Gates benadrukt dat hij het lang niet met alle voorspellingen eens is, maar dat neemt volgens hem niet weg dat het een fascinerend en leerzaam boek is. Leer de mensheid op een unieke manier begrijpen.

Bill Gates boeken

Jimmy Carter: A Full Life (Niet in Nederlands verkrijgbaar)

De voormalig president van de Verenigde Staten heeft al talloze boeken over zijn leven geschreven, maar toch is A Full Life volgens Bill Gates een absolute aanrader. Jimmy Carter vertelt aan de hand van fascinerende anecdotes hoe hij president werd. Zijn weg naar die positie was immers alles behalve normaal. Hij groeide op in een armbe buurt in Georgia, zonder water en electriciteit. Heel wat anders dan Trump dus. Het heeft zijn loopbaan als President beinvloed, zowel op een goede als op een slechte manier. Juist nu men steeds minder vertrouwen heeft in het witte huis is dit boek volgens Gates des te relevanter.

Bill Gates boeken

J.D. Vance: Hillbilly Elegy (Nederlands: Hillbilly Blues)

J.D. Vance schrijft in dit hartverscheurende boek over zijn jeugd in het arme Appalachia. Zijn vader verliet hem toen hij jong was, en zijn moeder had geen zin om hem op te voeden. Gelukkig vingen zijn grootouders hem op, maar ook zij waren allerminst stabiel. Toch wist hij zijn chaotische en arme jeugd te overleven en belande hij in Yale Law School. Je duikt met dit boek volgens Gates echt in een andere wereld, op een schitterende wijze tot leven gebracht door J.D. Vance. Je krijgt meer begrip voor mensen met een andere achtergrond. Gates benadrukt hoe hij zelf een goede jeugd heeft gehad, met ouders die hem alle kansen gaven. Juist daarom was Hilbilly Elegy zo’n belangrijk boek voor hem.

Meer lezen over boeken? Check deze jaloersmakende boekenplanken, of bewonder deze boeken waar meubilair in verstopt zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf boeken die je volgens Bill Gates deze zomer moet lezen
Sluiten