Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 15 jan 2018

9 boeken die je volgens Elon Musk gelezen moet hebben

Hoe is Elon Musk toch zo succesvol geworden? Die vraag wordt geregeld gesteld. De beste man zegt het vooral te danken te hebben aan de talloze boeken die hij vroeger las. En hoe: hij las er vanaf zijn tienerjaren maar liefst twee per dag. Geen slappe thrillers of stripboeken, maar biografieën, lesboeken en andere leerzame boekwerken. Zo dook hij diep in allerlei disciplines. Het combineren van die disciplines is zijn grootste kracht. Hier lees je meer over het geheim achter Elon Musk’s succes.

De favoriete boeken van Elon Musk

Maar welke boeken vind Musk dan zelf belangrijk? Door de jaren heen heeft de CEO geregeld aanbevelingen gedeeld. Op Twitter, tijdens interviews of op andere plekken. Tijd voor een mooie leeslijst! Hieronder vind je de favoriete boeken van Elon Musk. Van klassieke science-fictions tot onmisbare literatuur voor startups.

Zero to One (Peter Thiel)

Zero to One Peter Thiel

Dit boek is geschreven door Peter Thiel, de man die samen met Elon Musk Paypal groot maakte. De groep achter dat succes wordt ook wel de Paypal Maffia genoemd. In dit boek blikt Thiel terug op zijn successen. Daar trekt hij lessen uit die met de lezer worden gedeeld. Essentieel leesvoer voor startups en elk persoon die de toekomst wil veranderen.

Tesla: Inventor of the Electrical Age (W. Bernard Carlson)

Het kan ook niet anders: zonder de geniale Nikola Tesla had het automerk Tesla nooit kunnen bestaan. Dit is de man die de elektrische revolutie mogelijk maakte. Zijn uitvindingen, onderzoek en patenten vormen de basis van elke gadget die je nu dagelijks gebruikt. Dit boek vertelt over zijn moeilijke leven, en wat er nodig is om zo te kunnen innoveren. Inspirerend!

Hitchhiker’s Guide to the Galaxy-serie (Douglas Adams)

Elon Musk is een groot liefhebber van science-fiction. Hij kent zijn klassiekers! Hoog op zijn lijstje prijkt de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy-serie. Douglas Adams wist Britse humor te combineren met een futuristisch verhaal dat nog steeds als een huis staat. Skip de film, pak deze serie. Je zult er geen spijt van krijgen.

Superintelligence: Paths, Dangers, Strategies (Nick Bostrom)

Superintelligence

Superintelligence is een vrij nieuw boek. Daardoor is de inhoud ontzettend actueel. Elon Musk waarschuwt zelf geregeld voor de toekomst van kunstmatige intelligentie. In dit boek beantwoord Nick Bostrom de vragen die te weinig gesteld worden. Wat gebeurt er wanneer machines slimmer worden dan mensen? Betekent kunstmatige intelligentie het einde van de mensheid? Dit boek legt een essentiële basis voor discussies die steeds vaker naar voren gaan komen.

De Foundation-serie (Isaac Asimov)

Nog zo’n onmisbare science-fiction klassieker. Isaac Asimov schreef over een toekomst met robots, kunstmatige intelligentie en innovaties waar men destijds enkel van kon dromen. Toch wist hij de basis te leggen voor wetten, principes en problemen die nu zeer relevant zijn. Foundation leest misschien niet zo soepel meer weg, maar de liefhebber zal er desondanks veel in kunnen vinden. Al was het uit interesse voor de geschiedenis van hoe we nu tegen technologie aan kijken.

Our Final Invention: Artificial Intelligence and the End of the Human Era (James Barrat)

Ook James Barrat buigt zich over de vraag die we steeds vaker gaan stellen: kan de mens naast kunstmatige intelligentie leven? De schrijver verkent op een verrassend toegankelijke wijze de toekomst waar we allemaal aan moeten geloven. Of het nou over vijf, vijftien of vijftig jaar is.

The Lord of the Rings-serie (J.R.R. Tolkien)

Lord of the rings

Niet elk boek hoeft gortdroge kennis te bevatten. Elon Musk is vooral J.R.R. Tolkien dankbaar voor zijn nieuwsgierigheid. Dan hebben we het natuurlijk over de Lord of the Rings serie. Of het nou van Musk komt of niet: dit is een must-read voor iedereen. Of check de films, ook aanraders.

The Last Lion-serie (William Manchester)

De indrukwekkende The Last Lion serie verkent het leven van Winston Churchill. Een opmerkelijk persoon, die een sleutelrol speelde tijdens de Tweede Wereldoorlog als premier van Engeland. Deze serie is bijzonder omdat ook zijn leven voor dat belangrijke hoofdstuk uit de doeken wordt gedaan. Voor die historische momenten. Zo leer je niet alleen Churchill kennen zoals hij was, maar ook hoe hij zo is geworden. Juist dat pad is leerzaam, die levensweg.

The Moon is a Harsh Mistress (Robert A. Heinlein)

Elon Musk favoriete boeken

De beroemde sci-fi schrijver Robert A. Heinlein schreef al in 1966 over het jaar 2076. The Moon is a Harsh Minstress heeft Musk geïnspireerd in zijn ambitie om een kolonie op de maan te bouwen. In dit boek dreigt het de mensheid te lukken, maar onvoorziene gevaren dreigen roet in het eten te gooien. Spanningen waar Musk als CEO van SpaceX echt mee te maken kan gaan krijgen.

En meer!

De lijst met de favoriete boeken van Musk is nog veel langer. Hier kun je de complete lijst vinden. Nog meer leesvoer nodig? Check ook de aanraders van Bill Gates, de miljardair achter Microsoft. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, zodat je nooit meer dit soort tips hoeft te missen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
9 boeken die je volgens Elon Musk gelezen moet hebben
Sluiten