Boeking-websites in opmars: “Google trekt eigen diensten voor”

Europese boeking-websites willen dat de Europese Commissie onderzoek doet naar de weergave van de Google Vacation Rentals-dienst in de Google-zoekmachine. De websites vinden namelijk dat de Amerikaanse zoekmachinegigant zijn eigen dienst voortrekt.

Dat laten ze weten in een gezamenlijke brief. Door het voortrekken heeft de Google dienst een oneerlijke positie verworven in de zoekresultaten van de zoekmachine, aldus de boeking-websites. Sinds oktober vorig jaar heeft Google inderdaad de zoekmachine uitgebreid, zodat er meer opties voor huur- en vakantiehuizen aangeboden kunnen worden.

Boeking-websites sturen gezamenlijke brief

Het gaat dan vooral op de manier waarop Google zijn eigen dienst presenteert. Zodra iemand zoekt op vakantiehuisjes, dan worden eerst de opties van Google gepresenteerd in een “visueel rijke box boven de algemene zoekresultaten”. Ze zien dan allerlei foto’s, de prijzen en een plattegrond. Ook is er de mogelijkheid om door te klikken om de andere huuropties te bekijken.

Google Android 10 Google Pixel 4
Google-logo. (Afbeelding: Johannes Eisele / AFP)

De boeking-websites vergelijken de situatie met een ander voorval waarin Google zijn eigen dienst voortrekt. Zo kwam eerder aan bod dat Google Shopping de zoekmachinegigant een oneerlijk voordeel gaf, dat negatief uitpakte voor andere websites en bedrijven. Google Vacation Rentals is in dit geval een directe concurrent van de verschillende websites. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat Google de concurrentie wil reduceren tot contentleveranciers, waardoor Vacation Rentals dus een soort one-stop-shop wordt.

Verder claimen de boeking-websites dat er geen ontkomen aan de visueel rijke box van Google is wanneer mensen de zoekmachine gebruiken voor het zoeken naar huurmogelijkheden. Bovendien zou Google de positie van allerlei aanbieders kunnen verslechteren, omdat het alleen met grote spelers werkt als het om het aanleveren van data en content gaat. Kleine en middelgrote partijen zouden er dus op geen enkele manier van kunnen profiteren.

Onder meer Tripadvisor en Expedia, evenals enkele Nederlandse bedrijven, hebben de brief ondertekend. Het is nog niet duidelijk of de Europese Commissie hier daadwerkelijk iets mee gaat doen.

Tweakers

Reageer op artikel:
Boeking-websites in opmars: “Google trekt eigen diensten voor”
Sluiten