Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 19 aug 2020

Bol.com doet Zwarte Piet en panty’s in de ban vanwege racisme

In navolging van Facebook stopt ook Bol.com met Zwarte Piet. Het gaat geen producten meer verkopen met de kindervriend erop.

Sinds de Black Lives Matter-protesten in de Verenigde Staten en vervolgens de rest van de wereld is het racismedebat nieuw leven ingeblazen. Een van de punten waar het in Nederland op is gericht, is Zwarte Piet. Tegenstanders vinden het racisme, terwijl voorstanders vinden dat het een traditie is waar niet aan getoornd mag worden. Bol.com bekent nu kleur in de discussie.

Geen Zwarte Piet meer op Bol.com

Volgens het bedrijf hebben klanten laten weten dat zij het vervelend vinden dat er in de webshop producten met Zwarte Piet verkoopt worden. Zij vragen Bol.com om in te grijpen. Dat doet het bedrijf nu. Het gaat geen producten meer verkopen met een afbeelding van Zwarte Piet. Ook extrerne verkopers die via Bol.com hun producten aan de man brengen mogen producten met Zwarte Piet niet meer verkopen. Zij krijgen een maand de tijd om hun voorraden te verkopen en dan moet de advertentie verwijderd zijn op het platform. Pieten met een andere kleur of roetveegpieten zijn wel welkom.

De beslissing van de dochteronderneming van Ahold Delhaize gaat vermoedelijk voor flink wat ophef zorgen. Bang voor negatieve reacties is Bol.com echter niet. “We staan hierachter. We verwachten er wel veel reacties erop, maar we luisteren heel goed naar onze klanten en dit is een onderwerp dat speelt,” laat een woordvoerder aan NU.nl weten. Eerder lieten andere bedrijven weten hun beleid te herzien naar aanleiding van de BLM-demonstraties. Dit waren echter vooral de Amerikaanse multinationals zoals Netflix.

Ook de panty’s moeten het ontgelden

Niet alleen de Zwarte Pieten zijn het slachtoffers van het nieuwe beleid van Bol.com, ook de panty’s moeten eraan geloven. Klanten klagen dat lichte panty’s huidkleurig worden genoemd, terwijl niet iedereen die lichte huidskleur heeft. Het gaat die naam voor panty’s voortaan veranderen in beige of een andere kleur.

Reageer op artikel:
Bol.com doet Zwarte Piet en panty’s in de ban vanwege racisme
Sluiten