Rutger Houweling
Rutger Houweling | LinkedIn 5 mrt 2016

Bolvormige autoband van de toekomst laat de auto ook zijwaarts rijden

Sphero blijkt een goede inspiratiebron te zijn. Na het succes van onze favoriete robot BB-8 kan niemand meer om rollende robots heen. Maar BB-8 is vooral interessant omdat Sphero er met magneten en wieltjes voor heeft gezorgd dat het hoofd van BB-8 over zijn onderlichaam rolt. En dat mechanisme is te gek. Het heeft de ontwerpers van Goodyear in ieder geval aan het denken gezet.

Goodyear denkt aan bolvormige autobanden

Autobanden zien er al zolang wij autorijden hetzelfde uit. Natuurlijk wordt er geïnnoveerd en zullen de nieuwste banden steeds minder snel slijten en liggen ze beter op het wegdek. Ook tijdens een regenachtige dag. Maar ze behouden dezelfde ronde vorm. Dus wat als je het roer geheel omgooit en bolvormige wielen en banden ontwikkelt? Goodyear noemt dit de Eagle-360 en ziet er zo uit:

Zijwaarts inparkeren? Het kan!

Wellicht is de meest ideale functie dat je door deze methodiek niet alleen voor- en achteruit kunt rijden, maar ook zijwaarts. En dat zien wij wel tijdens een scherpe bocht zitten. Of voor iedereen die moeite heeft met inparkeren. Je schuift de auto er altijd zijwaarts in. Ideaal!

De wielen zijn via magnetische levitatie verbonden met de auto en beschikken de autobanden over een sponsachtige structuur waarmee op regenachtige dagen kan worden ingespeeld. De gleuven van de banden worden dan vergroot zodat het water beter wegstroomt en de auto minder snel wegglipt. Goodyear wil er ook voor zorgen dat de banden eenvoudig op maat worden gemaakt door ze te 3D-printen. Het klimaat zorgt er namelijk voor onder welke omstandigheden jouw autobanden het beste presteren.

Enkel een concept, maar wanneer op de weg?

Het is overduidelijk dat de ontwikkeling van de Eagle-360 nog vele jaren op zich laat wachten. Het is ook maar de vraag dat ze er ooit gaan komen. Maar één ding is zeker, een auto die hierdoor ook zijwaarts kan rijden is zeker welkom. Of hierbij andere rijskills komen kijken? Die vraag zal Goodyear je over ongeveer 25 jaar beantwoorden. Waarschijnlijk rijden wij dan allemaal in zelfrijdende auto’s dus hebben we helemaal geen rijskills meer nodig.

Reageer op artikel:
Bolvormige autoband van de toekomst laat de auto ook zijwaarts rijden
Sluiten