Jeroen Kraak
Jeroen Kraak Rides 7 okt 2020

Boom Supersonic onthult prototype voor supersonisch vliegtuig

Boom Supersonic wil volgend jaar voor het eerst met een supersonisch vliegtuig vliegen. Vandaag onthult het zijn plannen.

Supersonische vliegtuigen bestaan al een lange tijd: denk bijvoorbeeld aan de concorde of een straaljager. Toch is er op dit moment geen commercieel supersonisch vliegtuig in het luchtruim te vinden. De startup Boom Supersonic wil dat veranderen. Het laat de eerste beelden zien van een nieuwe generatie concorde.

De XB-1 van Boom Supersonic

Het toestel heeft de naam XB-1 en is ruim 21 meter lang. Dit is overigens maar het prototype. Bij de volledige versie kunnen 41 passagiers gebruikmaken van het vliegtuig. Volgend jaar starten de eerste tests en Boom Supersonic hoopt een snelheid van 1,3 Mach te halen. Dat moet het doen door middel van drie motoren die gemaakt worden door General Electric.

Boom Supersonic loopt echter flink achter op schema. Het bedrijf wilde in 2017 al de eerste testvluchten uitvoeren. Het was toen ook de bedoeling dat het vliegtuig in 2020 in gebruik kon worden genomen. Nu is dat mogelijk pas 10 jaar later.

Overture

Als alles goed verloopt met de XB-1 wil Boom Supersonic na dat vliegtuig de Overture bouwen. Dat toestel is 60 meter lang en kan tussen de 65 en 88 passagiers meenemen. Het is wel langzamer dan de XB=1, want het kan ‘maar’ twee keer zo snel vliegen als een gemiddeld commercieel vliegtuig. Deze kan binnen 3,5 uur een vlucht tussen Londen en New York uitvoeren. Een ticket daarvoor zal niet goedkoop worden. Dat kost zo’n 5.000 dollar per persoon.

Toch heeft een supersonisch vliegtuig een groot nadeel. Het geeft een luide knap wanneer deze door de geluidsbarrière gaat. Boom werkt dan ook aan een techniek om dat volume te doen afnemen. In de Verenigde Staten is het dan ook verboden om supersonisch te vliegen. Trump heeft echter een decreet getekend om te overwegen om dat verbod op te heffen.

Overigens is dat niet alleen voor Boom goed nieuws. Ook NASA en Virgin zijn bezig met het ontwikkelen van supersonische vliegtuigen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

The Verge

Reageer op artikel:
Boom Supersonic onthult prototype voor supersonisch vliegtuig
Sluiten