Ilona Braam
Ilona Braam Cars 2 dec 2017

Bosch pakt luchtvervuiling aan door auto’s andere remschijven te geven

Wanneer je denkt aan luchtvervuiling door auto’s, denk je uiteraard aan de uitlaatgassen en in het bijzonder de uitstoot van koolstofdioxide. Het schijnt echter dat dit niet de enige vorm van luchtvervuiling is, waar auto’s zich schuldig aan maken. Volgens Bosch zou zelfs zo’n 32 procent van de uitgestoten deeltjes veroorzaakt worden door de remmen en banden van een auto. Om dit tegen te gaan heeft het bedrijf een bijzondere nieuwe remschijf ontworpen.

Negentig procent minder deeltjes door iDisc

Telkens wanneer je remt, zou je auto’s dus bij de banden ook meedoen aan luchtvervuiling. De nieuwe remschijf van Bosch is ontwikkeld door dochterbedrijf Buderus Guss en zou ervoor zorgen dat er tot 90 procent minder deeltjes de lucht in vliegen bij het remmen. De nieuwe schijf gaan onder de naam iDisc en wordt door Bosch gepresenteerd als de “remschijf 2.0”.

Bosch iDisc

Remschijf met een speciale coating

Wat maakt de iDisc remschijven dan zo bijzonder? Net zoals normale remschijven zijn de milieuvriendelijke schijven gemaakt van gietijzer. Ze krijgen echter nog een speciale coating van wolfraamcarbide. Dit is een keramische stof, welke bekend staat om zijn grote hardheid. Hij wordt daarom ook gebruikt om bijvoorbeeld boortjes te maken en snijapperatuur.

Drie keer zo duur als traditionele remschijven

De iDisc werkt verder precies hetzelfde als een traditionele remschijf, maar nog met een paar extra voordelen. Uiteraard zorgt hij voor minder luchtvervuiling, maar hij gaat ook veel langer mee dan een normale remschijf en zorgt ervoor dat de onderdelen bij de banden, zoals de wieldoppen, minder snel vies worden.

Er is echter ook een nadeel. De nieuwe remschijf kost namelijk zo’n drie keer zoveel als de schijven die op het moment worden gebruikt. Aan de andere kant is hij ook weer niet zo duur als de keramische remschijven op basis van koolstof van sportauto’s en luxe auto’s. Toevallig wordt het wel een luxe auto, welke als eerste de iDisc remschijf mag uitproberen. De nieuwe Porsche Cayenne van 2019 zal namelijk hier als eerste mee uitgerust worden.

Om luchtvervuiling thuis zelf tegen te kunnen gaan komt er hulp uit een onverwachte hoek. Het bekende stofzuigerbedrijf Dyson heeft namelijk en paar mooie apparaten ontwikkeld, die 99,95 procent van de alelrgenen en verontreinigende deeltjes uit de lucht verwijderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Digital Trends

Reageer op artikel:
Bosch pakt luchtvervuiling aan door auto’s andere remschijven te geven
Sluiten