Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 9 jan 2019

Bose QuietComfort RNC: Active Noise Cancelling voor je auto

Noise Cancelling headphones hebben stukje bij beetje de koppositie in de markt overgenomen. Door de technologie is het mogelijk om het geluid om je heen zo goed als weg te filteren. Maar wat nou als we deze technologie kunnen gebruiken voor andere doeleinden? Bose introduceert tijdens CES 2019 het gloednieuwe QuietComfort Road Noise Control, wat simpelweg Active Noise Cancelling is voor je auto.

Bose komt met Noise Cancelling voor auto’s

Wanneer geluiden van de weg je relaxte ritje of heerlijke playlist regelmatig verstoord, heeft Bose wellicht een oplossing voor je. De producent introduceert tijdens CES 2019 het gloednieuwe QuietComfort Road Noise Control. Hiermee wordt rijden een stuk rustiger, aangezien de geluiden van de weg zo goed als weggefilterd worden. Zie het als Active Noise Cancelling, maar dan voor in je auto.

QuietComfort Road Noise Control is geïntroduceerd om alle geluiden van de weg te filteren. De technologie, die dezelfde naam heeft als Bose’s ANC headphones, is straks beschikbaar voor alle autofabrikanten ter wereld. Luxewagens, vrachtwagens, busjes en SUV’s: ze kunnen straks allemaal het geluid van de weg wegfilteren. Dit maakt Bose mogelijk door een combinatie van accelerometers, gepatenteerde signaalverwerkingssoftware, microfoons en het audiosysteem van het voertuig. Iets wat ook in onderstaande video wordt uitgelegd.

De accelerometers zijn bevestigd door de gehele auto waardoor het de trillingen van geluid kan meten. Wanneer een potentiële verstoring van de rust gedetecteerd wordt schakelt het systeem een akoestische annulering in, die wordt verstuurd vanuit de speakers. De microfoons houden vervolgens het geluid ook in de gaten en handelt vervolgens op dezelfde manier als de accelerometers. Hoe langer je het systeem in je auto hebt zitten, hoe beter het wordt in het verwijderen van ongewenst geluid.

Fabrikanten moeten zelf het systeem installeren, de consument kan daar zelf niets aan doen. De verwachting is dat de technologie vanaf eind 2021 in productie genomen gaat worden.

Reageer op artikel:
Bose QuietComfort RNC: Active Noise Cancelling voor je auto
Sluiten