Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn 7 mrt 2017

Zo bestrijd je (online) verkopers die je van alles aansmeren

Online scammers, je komt ze overal op het internet tegen. Digitale superheld Roger Anderson besloot er met zijn bots wat aan te doen. Het resultaat zijn hilarische opnames.

Wij kopen niet aan de telefoon!

Je maakt het misschien wel dagelijks mee: verkopers die je aan de telefoon één of ander abonnement proberen aan te smeren. Ze blijven volhouden, bellen je precies terwijl je aan het eten bent en spelen Oost-Indisch doof wanneer je zegt dat je niet geïnteresseerd bent. Irritant dus. Telecom consultant Roger Anderson was het helemaal zat toen een verkoper zijn zoontje aan de telefoon lastig viel.

Roger Anderson bots

Hij liet zijn naam niet enkel in een register zetten, nee, het was tijd voor grover geschut. Anderson bouwde een leger van bots die de telefoon kunnen opnemen. Ze klinken net zoals mensen en houden de verkopers bezig, net zolang tot ze het opgeven: “Jup”, “Uh huh” en “Oh er zit een bij op mijn arm, ik stop even met praten, praat u vooral door!” Ondertussen hebben de verkopers geen flauw benul dat ze tegen een bot praten.

De bots werken zo goed, dat Anderson zijn leger nu ook verkoopt aan bedrijven en consumenten die het ook zat zijn om lastig gevallen te worden. Ondertussen heeft de beste man een nieuwe uitdaging gevonden: online scammers. Je kent het wel, zo’n pop-up schermpje dat je waarschuwt dat je zo snel mogelijk contact op moet nemen met Microsoft Support of Apple Support, met behulp van het gegeven telefoonnummer.

Niet iedereen is handig genoeg om in te schatten of het nep is of niet.

Niet iedereen is handig genoeg om in te schatten of het nep is of niet. Vooral veel ouderen geloven het meteen, en bellen het nummer. Degene aan de andere kant van de lijn probeert vervolgens hun creditcard informatie te ontfutselen.

Leger van bots versus scammers

Het was tijd voor de volgende stap in zijn queeste. Anderson zorgde ervoor dat zijn bots niet alleen telefoontjes kunnen opnemen, maar ook zelf externe nummers kunnen bellen. De consultant besefte maar al te goed hoe gevaarlijk dat kan zijn, zeker als zijn uitvinding in de verkeerde handen valt. Dan zou zijn leger immers kunnen doen wat hij juist wil bestrijden: het oplichten van onschuldige consumenten.

Hij belde het callcenter van de scammers vijfhonderd keer, tegelijkertijd. Na de eerste paar gesprekken raakten de scammers in paniek. Hij hoorde de medewerkers van het callcenter op de achtergrond schreeuwen, vloeken: “Wat is er in hemelsnaam aan de hand?” Zijn bots klonken als onschuldige gescamde mensen, maar hielden het complete callcenter bezig, zonder ze nuttige informatie te geven. Na twintig minuten kapte het callcenter er helemaal mee.

Bots

De telecom consultant is van plan dit te blijven doen. Slachtoffers kunnen hem de nummers van de shady callcenters sturen, die hij dan vervolgens plat legt. Anderson hoopt de vele telefoontjes te betalen met donaties. We hopen dat het hem gaat lukken, want dit is natuurlijk gewoon een digitale superheld!

Het resultaat zijn prachtige opnames, beter dan elke prankcall die wij ooit gehoord hebben. Je kunt ze in de onderstaande fascinerende TEDx talk horen, vanaf 9:21. We raden je echter ook aan de rest van de video te checken, want Anderson weet op een hilarische manier zijn verhaal te vertellen.

Bots kunnen hilarische gesprekspartners zijn. Check hoe deze programmeur alles in zijn leven automatiseert, zelfs het maken van koffie! Je hoeft voorlopig nog niet bang voor robots te zijn, want met behulp van deze skills behoud jij je baan.

Business Insider

Reageer op artikel:
Zo bestrijd je (online) verkopers die je van alles aansmeren
Sluiten