Milton Broen
Milton Broen 6 jan 2016

‘Botten-schuim’ de mogelijke toekomstige vervanger van gips

Het vervelende aan een botbreuk is dat er in veel gevallen gips om je arm heen moet. Door gips kun je echter een hoop handelingen niet meer goed uitvoeren. Dat moet toch anders kunnen anno twintig-zestien zou je zeggen? Zo zijn er inmiddels al wel manieren waarop gips licht en luchtig is, maar misschien hebben een stel wetenschappers hier een betere oplossing voor gevonden, namelijk; ‘spuitbaar botten-schuim’.

Alternatief voor gips

Pierre Weiss en zijn team van de Universiteit van Nantes werken al een tijd aan een nieuwe manier om botten te laten herstellen. Eén van de belangrijkste bestanddelen van botten is calcium en dat wordt al jaren gebruikt als hoofdbestanddeel van de mogelijke vervanger van gips, maar Weiss wilde iets verder kijken dan z’n neus lang is. Hij ging aan de slag met pasta als vervanger van gips.

Schuim als vervanger voor gips

Spuitbaar schuim of spuitbare pasta is iets waar we al jaren trouw gebruik van maken. Denk hierbij aan middelen zoals PUR-schuim en kit. Dit wordt natuurlijk gebruikt om lege ruimtes bijvoorbeeld voegen op te vullen. Hetzelfde principe kan ook bij het behandelen van botbreuken worden toegepast. Het team van Weiss ging daarom met spuitbare pasta aan de slag om te kijken of dit een mogelijke vervanger voor gips was. En wat bleek, dat was het geval. Echter kwam het team hier met puur toeval achter.

(On)geluk

Het team van Weiss liep per ongeluk tegen het perfecte ‘botten-schuim’ aan. Dit aangezien er luchtbellen in de pasta ontstonden toen ze met de pasta aan het experimenteren waren. Dit was niet de bedoeling, maar uiteindelijk door deze substantie goed door elkaar te mixen ontstond er een structuur van schuim. Het team kwam erachter dat dit een prima alternatief voor gips was en testte het uitgebreid. De conclusie? Dat het inspuiten van dit schuim in de botbreuk beter werkt dan gips. Het werkt zelfs zo goed dat de onderzoekers de kans groot schatten dat dit ‘botten-schuim’ de toekomstige vervanger kan worden van het gips. Foutje bedankt! Een kritische noot; het bottenschuim is nog niet op mensen getest en het onderzoek is nog niet afgerond. Maar perspectief voor de toekomst biedt het zeker!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Botten-schuim’ de mogelijke toekomstige vervanger van gips
Sluiten