Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 14 jul 2019

Zelfs robots doen mee aan de Bottle Cap Challenge

De afgelopen tijd wordt het internet belaagd door allerlei filmpjes waarin mensen bezig gaan met de zogenaamde Bottle Cap Challenge. Hierbij is het de bedoeling om de dop van een fles eraf te trappen, zonder dat de fles omvalt. Behoorlijk wat beroemdheden zijn de uitdaging aangegaan, waaronder Jason Statham, John Mayer en Zlatan Ibrahimović. Mariah Carey wist het zelfs voor elkaar te krijgen met “enkel en alleen” haar stem. Ook MIT bedacht een originele manier om aan de challenge mee te doen en besloot er een robot bij te betrekken.

Nageaapte Bottle Cap Challenge

De robot in kwestie gaat onder de naam RoboRaise en in een video op Twitter is te zien hoe het ding meedoet aan de populaire Bottle Cap Challenge. We moeten er wel bij zeggen dat de robot niet helemaal zelf aan de slag gaat, maar nadoet wat hem eerst wordt voorgedaan. Het systeem achter RoboRaise gebruikt elektromyografische sensoren, welke worden vastgemaakt op de biceps en triceps van een menselijke gebruiker. Vervolgens houdt het systeem constant bij wat voor veranderingen er optreden met betrekking tot de arm van de gebruiker en kopieert de robot deze zo accuraat mogelijk. In dit geval resulteerde het in het losschroeven van een dopje met één tap van zijn robot hand (of voet?).

Nuttigere taakjes RoboRaise robot

Uiteraard is de robot niet speciaal ontwikkeld voor de Bottle Cap Challenge en had MIT er in eerste instantie andere doeleinden voor. MIT geeft aan dat RoboRaise al voor verschillende nuttige(re) dingen is ingezet, waaronder het oprapen en in elkaar zetten van nep vliegtuig componenten. De toekomst zal leren wat het ding nog meer kan en wie weet dat we over een paar jaar zelf een RoboRaise in huis hebben.

Overigens kun je nadat je de Bottle Cap Challenge onder de knie hebt, ook nog iets nuttig doen met je flessendop. Makezine laat je bijvoorbeeld zien hoe je het gebruikt om er een fietslamp van te maken.

 

BGR

Reageer op artikel:
Zelfs robots doen mee aan de Bottle Cap Challenge
Sluiten