Mark Hofman
Mark Hofman Home 24 jul 2020

Brainport Smart District: 4500 Nederlanders wonen binnenkort in een slimme wijk

Tijdens CES 2020 waren we flink onder de indruk van de slimme stad die Toyota wil bouwen in Japan. Een plek waar alle nieuwe innovaties samenkomen om het leven van de toekomst vorm te geven. Maar voor zo’n tof project hoeven we duidelijk niet naar Japan. Ook in Nederland wordt er hard gewerkt aan de toekomst.

Het gaat om de Brainport Smart District. Een nieuwe wijk waar 4500 Nederlanders kunnen wonen. Maar zoals je verwacht is dit niet een gewone wijk, maar een verdomd slimme. Volledig gericht op innovatie en de technologie van morgen.

Brainport Smart District: slimme wijk in Nederland

De Brainport Smart District is een beetje onder onze radar doorgeschoten, maar dankzij een artikel in de New York Times komen we het op het spoor. Geen kleine naam, maar het is dan ook zeker geen klein project.

In Brandevoort, gelegen in het westen van Helmond, wordt de slimme wijk opgericht. De Brainport Smart District gaat gepaard met nieuwe technologie├źn en innovaties. Deze zijn gericht op vervoer, gezondheid, energieopwekking, energieopslag en circulair bouwen. De bewoners zullen niet alleen aanwezig zijn om de hele dag op het achterwerk te zitten of de eigen tuin op te knappen. Ze dragen bij aan de ontwikkelingen en het testen van nieuwe producten. Ook diensten en systemen worden in deze proeftuin getest.

Brain Smart District klinkt als een leuk project voor mensen die gek zijn op tech. Maar het is veel meer dan dat. De wijk moet dusdanig opgebouwd worden dat het de planeet niet verder belast, vervuilt of uitput.

Toyota Woven City

Zoals ik dit artikel al begon, is dit niet de eerste keer dat er zoiets voorbij komt. Tijdens CES 2020 maakte ik kennis met Toyota Woven City. Het is een slimme stad aan de voet van de berg Fuji en is ook volledig gericht op innovatie. Het zorgt ervoor dat allerlei verschillende innovaties als AI en Smart Homes doorontwikkeld kunnen worden.

Het verschil lijkt te zijn dat Toyota Woven City zich richt op de ontwikkeling van producten en dat Brainport Smart District het wonen zo groen en makkelijk mogelijk moet maken.

Reageer op artikel:
Brainport Smart District: 4500 Nederlanders wonen binnenkort in een slimme wijk
Sluiten