Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 7 apr 2018

Breien in 2018 is next level dankzij deze breiende 3D-printer

Het is een understatement om te zeggen dat breien een stoffig imago heeft. Deze oude brei-techniek wordt vaak van (groot)ouder op (klein)kind doorgegeven, en verandert weinig. Ondanks dat gebreide kleding prima is, gaat het zelf maken van een gebreide trui voor velen van ons een stap te ver. Onderzoekers van de Amerikaanse Carnegie Mellon University hebben een methode ontwikkeld, een soort 3D-printer, die breien wel weer een beetje van deze tijd maakt.

Breien stoffig? Dacht het niet

Onderzoekers van de Amerikaanse Carnegie Mellon University hebben een slimme techniek ontwikkeld die breipatronen kan genereren. De techniek maakt het mogelijk om 3D-vormen te creëren. Een soort 3D-printer dus, maar dan om zachte breiwerkjes mee te maken. Met deze uitvinding is het breien on demand geboren.

3d-printer

Een 3D-printer, maar dan anders

Het zal regelmatig zijn voorgekomen dat je graag een net iets langere shawl had willen hebben, of je lievelingstrui in nog een extra kleur. Als je je voorkeuren doorgeeft aan James McCann en studenten van het textiel-lab van het CMU, dan kunnen zij dit zo voor je regelen.

De computer maakt met groot gemak van je voorkeuren een patroon dat een breimachine gemakkelijk kan volgen. Een breimachine kan straks, volgens de onderzoekers achter deze innovatie, net zo makkelijk worden bestuurd als een 3D-printer zelf. Het instellen van een breipatroon op een ouderwetse breimachine is niet zo gemakkelijk als je zou denken. De komst van deze techniek kan daar echter verandering in brengen.

3d-printer

Vind je breien nog steeds een stoffig onderwerp? Dat is het ook. Wees niet bang, het zal niet zo zijn dat over tien jaar iedereen zijn eigen truien door een eigen machine laat breien. Het is waarschijnlijker dat kledingontwerpers gebruik zullen maken van deze nieuwe techniek om een perfect op maat en smaak gemaakt stuk kleding te maken.

Ben je toe aan iets minder stoffigs? Check dan deze mini-sensor die straks kan meten wat je eet of drinkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Breien in 2018 is next level dankzij deze breiende 3D-printer
Sluiten