Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 29 jun 2020

Brein waarschuwt: deel biografie Wesley Sneijder niet via WhatsApp

De Biografie van Wesley Sneijder is populair en staat bovenaan in de boekenlijsten. Toch is er een probleem voor de voetballer: het boek wordt massaal op WhatsApp gedeeld.

In het boek Sneijder van Kees Jansma, vertelt Wesley Sneijder over zijn leven. Hij doet daarbij allerlei onthullingen die de afgelopen dagen de media haalden. Zo gaat hij in op de breuk met Yolanthe en vertelt hij openhartig over zijn alcoholgebruik.

Wesley Sneijder op WhatsApp

Het lijkt dus een ideaal recept voor een bestseller. Helaas voor Sneijder en Jansma wordt het boek massaal gedeeld via WhatsApp, waardoor de twee en de uitgeverij veel inkomsten moeten missen. Het boek kost tenslotte 21,99 euro.

Uitgeverij Inside laat weten samen te werken met Stichting Brein die auteursrechteninbreuk en -misbruik opspoort en bestrijdt. Het is namelijk strafbaar om films, games en boeken illegaal te verspreiden. “Zonder toestemming downloaden of streamen is eigenlijk te vergelijken met winkeldiefstal,” schrijft Brein op haar site. Het delen is dan ook strafbaar. Toch lijkt het voor de stichting een lastige opgave om het delen van Sneijder te voorkomen. Waarbij een torrent-site de downloader nog te achterhalen is via een IP-adres, is dat via WhatsApp een stuk lastiger. Chats zijn namelijk versleuteld waardoor Brein er niet bij kan.

Wie heeft het boek gelekt?

Hoe het boek online is gekomen, is niet bekend. Toch zijn er wel vermoedens. RTL legt de link naar de rel tussen Ajax fanclub de F-Side en Sneijder. De F-Side is woest op Sneijder dat hij zijn afscheidswedstrijd in Utrecht speelt in plaats van Amsterdam. “Deze bovenstaande feiten maken jou nou tot een persona non grata boven de N201,” liet de F-Side weten via Instagram. Het lijkt volgens het medium op een wraakactie van de fans.

Toch hoeft Sneijder zich niet al te veel zorgen maken om zijn inkomsten. Hij heeft flink gecasht tijdens zijn carrière en zit zijn boek in de lift. De uitgeverij heeft al na een paar dagen een tweede druk van Sneijder aangekondigd door de goede verkoopcijfers.

Reageer op artikel:
Brein waarschuwt: deel biografie Wesley Sneijder niet via WhatsApp
Sluiten