Barry Kraakman
Barry Kraakman 27 mei 2015

Brekend! Biologisch afbreekbaar materiaal maakt computerchip eco-friendly

Wetenschappers van de Universiteit van Wisconsin hebben biologisch afbreekbaar materiaal ontwikkeld dat milieu-onvriendelijk materiaal uit een computerchip moet gaan vervangen. Hiermee zijn we een stap dichterbij de milieuvriendelijke gadgets.

Cellulose nanofibril

Een groot deel van de computerchip bestaat uit een ondersteunde laag van milieu-onvriendelijk materiaal. Het nieuwe materiaal, genaamd cellulose nanofibril, kan deze laag vervangen. Omdat het is gebaseerd op hout, biologisch afbreekbaar en flexibel is maakt dit de chip een stuk minder gevaarlijk voor het milieu. Volgens de wetenschapper is de chip hiermee net zo afbreekbaar en veilig voor het milieu als mest.

Vocht

Het nadeel van dit materiaal is dat het, net zoals hout, uitzet of krimpt door vocht. Daar hebben ze echter een oplossing voor gevonden; een speciaal beschermende coating die het materiaal waterafstotend maakt. Een bijkomend voordeel is dat deze coating de ondersteunende laag een stuk gladder maakt.

Toekomst

Wat dit de toekomst gaat brengen is nog onduidelijk. Het materiaal zal in ieder geval niet meteen z’n weg vinden naar de massaproductie. Wel is het een goede stap in de richting van een wereld waarin gadgets een stuk milieuvriendelijker kunnen zijn.

Reageer op artikel:
Brekend! Biologisch afbreekbaar materiaal maakt computerchip eco-friendly
Sluiten