Noah Korevaar
Noah Korevaar Elektrische auto's 22 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Nooit meer een lekke band: de luchtloze fietsbanden van Bridgestone

Lekke banden zijn verleden tijd, gooi je fietspomp maar weg. Maak kennis met de luchtloze fietsbanden van Bridgestone.

Luchtloze fietsbanden: de toekomst van fietsen?

Het is heerlijk om een stukje te fietsen. Geen muffe auto of een volgepropte trein, maar lekker de buitenlucht in. Het is tegelijkertijd ontspannend en zeer gezond. Helaas kleven er ook flinke nadelen aan een fiets. De opkruipende roest lijkt je continu in je nek te hijgen, maar je grootste vijand zijn de banden van je fiets. Heb je eindelijk besloten om te gaan fietsen, blijkt buiten opeens je band lek te zijn. Zucht…

Bridgestone luchtloze fietsbanden

Gelukkig komt Bridgestone met een elegante oplossing. In 2011 onthulde het bedrijf luchtloze banden, gemaakt van rigide plastic. Daardoor behouden de banden hun vorm. Ze kunnen immers niet leeglopen. Tot nu toe werden de luchtloze banden vooral in het leger gebruikt, maar binnenkort kunnen ook jij en ik er gebruik van gaan maken.

De fabrikant heeft namelijk ook een speciaal model voor fietsen ontwikkeld. Eindelijk zonder zorgen het fietspad op, zonder dat een glasscherf roet in het eten gooit! Luchtloze banden zijn natuurlijk nou niet bepaald nieuw. Je kunt al rubberen wielen kopen, bedoeld voor ruw terrein. Wat maakt de oplossing van Bridgestone dan zo speciaal?

Bridgestone luchtloze fietsbanden

Unieke structuur van Bridgestone

De innovatieve banden maken gebruik van een unieke structuur. De spaken zijn gemaakt van thermoplastische hars, volledig recyclebaar. Kapotte banden zullen ook gebruikt worden om weer nieuwe te maken. Een nobel streven. Maar terug naar die unieke structuur. Die zorgt er namelijk voor dat de banden hobbels in de weg kunnen absorberen.

Daardoor kun jij als fietser soepeltjes over de weg rijden. Bij ouderwetse banden zul je daarvoor continu de luchtdruk van je banden moeten aanpassen. De oplossing van Bridgestone past zich automatisch aan. Dat klinkt hartstikke goed, maar wanneer kunnen we ermee aan de slag? Helaas zul je nog even geduld moeten hebben.

Bridgestone luchtloze fietsbanden

Bridgestone hoopt de luchtloze fietsbanden in 2019 te kunnen verkopen. Sterker nog, het bedrijf hoopt zelfs dat de banden gebruikt gaan worden in de Olympische Spelen van 2020, in Tokyo. Dat zou indrukwekkend zijn, maar wij zijn allang blij als we geen fietspomp meer hoeven mee te sjouwen.

De volgende stap zijn luchtloze banden voor auto’s. Goodyear onthulde onlangs al de autobanden van de toekomst. Check ook de unieke oplossing van bandenfabrikant Hankook.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Designboom

Reageer op artikel:
Nooit meer een lekke band: de luchtloze fietsbanden van Bridgestone
Sluiten