Briljant experiment geeft weer hoe fotografen de 6 gezichten van 1 man weergeven

Fotografen proberen mensen, situaties of objecten zo vast te leggen dat de foto boekdelen spreekt. Neem bijvoorbeeld de foto van een persoon. Je wilt dan dat die foto sprekend is voor deze persoon, dat je uit de foto zoveel mogelijk over ‘m kunt afleiden. Dit principe is in een experiment op een toffe manier uitgewerkt. Zes fotografen werden namelijk gevraagd om een plaatje te kieken van Michael. Echter met een briljante twist.

Zes fotografen, zes verschillende feiten over zijn achtergrond

Elke fotograaf kreeg de opdracht mee om een foto te schieten van Michael. Michael is een man die een interessant leven heeft geleid. Een leven dat niet enkel in één foto vast te leggen is, of anders zou het wel een ontzettend drukke of creatieve foto moeten zijn (onmogelijk is een woord die niet in het vocabulair van de fotograaf voorkomt). Vandaar dat de zes fotografen elk één weetje over zijn achtergrond te weten kwamen. Michael is namelijk miljonair, ex-gevangene, heeft een leven gered, is een visser, een paragnost en een alcohollist. Dit is niet echt waar, hij is namelijk eigenlijk een acteur, maar dat weten de fotografen niet. Zij zijn er dus van overtuigd dat ze bijvoorbeeld Michael de visser voor zich hebben. Hieronder vind je de zes iconische foto’s waar de fotografen mee op de proppen kwamen!

1. De visser

2. De alcohollist

3. De miljonair

4. De ex-gevangene

5. De levensredder

6. De paragnost

De moraal van het verhaal

De moraal van dit verhaal is dat het niet enkel diegene voor de lens van de camera is die het uiteindelijke resultaat van de foto bepaalt. Dat is iets wat voor de professionele fotograaf algemene kennis is, maar voor anderen wat minder vanzelfsprekend kan zijn. Bedenk je dus dat wanneer een bepaald nieuwsitem of een bepaalde foto bij een krantenartikel wordt geplaatst dit niet altijd een precieze weergave van de werkelijkheid hoeft te zijn. De fotograaf (en filmmaker) kan namelijk flink wat invloed uitoefenen op deze beelden!

Dit moet je nooit tegen een fotograaf zeggen

Realiseer je je nu wat de invloed van de fotograaf op beelden is? Dan is het wellicht ook goed om je te vertellen wat je beter niet tegen de fotograaf kunt zeggen, dat is namelijk ook goed om je te realiseren!

Reageer op artikel:
Briljant experiment geeft weer hoe fotografen de 6 gezichten van 1 man weergeven
Sluiten