Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Home 19 sep 2017

Brood eten is zo 2016: het werkt veel beter als lamp

Brood is iets dat we bijna elke dag wel eten tijdens bij het ontbijt of tijdens de lunch. Door de jaren heen heeft brood een wisselende reputatie gehad van dikmaker tot afval-methode in het brood-dieet en weer terug naar dikmaker. Tegenwoordig mijden veel mensen brood, omdat er weer ziekmakende gluten in zitten. De Japanse kunstenares yukiko Morita is daar allemaal niet in geïnteresseerd en bedacht dat brood het beste als lamp kan dienen en ontwierp de zogenaamde Pampshades.

Van stokbroden tot baguettes en croissantjes

Hoewel het nogal random klinkt, is het gebruik van broden in Morita’s lichtgevende kunstwerken niet zo ver gegrepen. De Japanse is namelijk in een ander leven bakker geweest en heeft haar liefde voor brood meegenomen in haar kunstzinnigheid. Voor de broodlampen gebruikt ze allerlei verschillende soorten brood, van delicate croissants naar robuuste stokbroden. Tijdens Tokyo design week onthulde ze voor het eerst haar verlichtende broden om tijdens maison & objet 2017 een volledige Pampshade collectie van zeven verschillende lampen te laten zien.

brood lampen

Pampshades gemaakt van echt brood

Verrassend genoeg zijn het niet gewoon lampen in de vorm van brood, maar worden er echte broden gebruikt om de uiteindelijke lampen te fabriceren. Broden worden op de normale manier in de oven gebakken, waarna de binnenkant er voorzichtig uit wordt gehaald. Daarna krijgen ze een hars coating  en wordt de vorm en textuur nog geperfectioneerd. Als laatste worden de elektrische componenten en LED lampjes binnenin geplaatst en is een heuse broodlamp gecreëerd. Sommige van de lampen werken met AA batterijen, zodat je ze makkelijk overal kunt plaatsen. Andere lampen hebben weer een snoer met adapter.

brood lamp

Prijzige broden

De broden kosten wel een stukje meer dan hun niet lichtgevende familieleden. De prijzen van de Pampshades variëren van zo’n 58 euro tot maar liefst 153 euro. Daar moet je natuurlijk nog verzendkosten uit Japan bij optellen van 16,50 euro. Je kunt er echter wel een stuk langer van genieten dan de standaard baguettes van de bakker. Via de Pampshade webshop zijn ze te bestellen en je kunt ze zelfs laten bezorgen in een mooie cadeauverpakking.

brood lamp

Hoewel de Pampshades wel echte broden zijn, lijkt het ons niet verstandig om aan ze te gaan knabbelen. Daarvoor zul je toch de oldschool exemplaren voor moeten gebruiken. Om het dan toch wat interessanter te maken kun je met deze broodrooster een leuk design toevoegen.

Reageer op artikel:
Brood eten is zo 2016: het werkt veel beter als lamp
Sluiten