Galaxy Buds+ vs AirPods (2019) vs Huawei Freebuds 3: welke wint?

Kan je je het nog herinneren? Nog niet zo lang geleden kwamen de eerste generatie AirPods op de markt. Het waren de eerste oortjes waarvoor je geen enkele draad nodig had. Inmiddels zijn veel bedrijven Apple achterna gegaan, waaronder Samsung met de Galaxy Buds+ en Huawei met de Freebuds 3.

Ben je op zoek naar kwalitatief goede, maar ook betaalbare oortjes? Hier kom je te weten welk paar de beste deal is voor minder dan 150 euro.

Huawei Freebuds 3
Een productexplosie van de Huawei Freebuds 3 (Afbeelding: Huawei)

Uiterlijk

Van de drie oortjes zijn de Galaxy Buds+ van Samsung de vreemde eend in de bijt. Bijzonder is dat niet, aangezien Huawei vaak duidelijk zijn inspiratie bij Apple vandaan haalt. Daardoor hebben zowel de AirPods als de Freebuds 3 een uitlopende steel aan het oortje vastzitten.

Wil je minder opvallen, dan zijn Samsung’s oortjes het meest geschikt voor jou. De oortjes steken niet ver naar buiten uit en hebben geen stelen of andere ornamenten aan het oortje vastzitten.

Ben je benieuwd in welke kleuren alle drie de oortjes verkrijgbaar zijn? Neem dan een kijkje hieronder.

De Galaxy Buds+ zijn verkrijbaar in het:

  • Wit
  • Zwart
  • Hemelblauw

De AirPods (2019) zijn verkrijbaar in het:

  • Wit (natuurlijk)

De Freebuds 3 zijn verkrijbaar in het:

  • Wit
  • Zwart
  • Rood
Apple AirPods (2019)
De AirPods (2019) van Apple (Afbeelding: Apple)

Comfort

Samsung heeft met de Buds+ oortjes gemaakt die ideaal zijn voor een goed draagcomfort. Ze zijn licht en vallen nooit uit je oren door beweging. Doordat ze spatwaterdicht zijn kan je er daardoor goed mee sporten.

De AirPods van Apple zijn een echt hit-or-miss verhaal. Je hoeft ze maar een keer in je oor te stoppen om erachter te komen of ze bij jou. Het comfort bij de AirPods zit daarom echt de software: het ecosysteem van Apple. Als je al veel andere producten van het Amerikaanse bedrijf in je bezit hebt zijn de AirPods ideaal. Daarentegen blijven veel van deze handig features je onthouden als Android gebruiker. Dat is dus belangrijk om in het achterhoofd te houden.

De Freebuds 3 van Huawei zitten qua draagcomfort een beetje tussen de AirPods en de Buds+ in. Ze zijn zwaarder dan de Buds+ en daarom minder geschikt om bijvoorbeeld mee te sporten. Aan de andere kant is de kans wel groter door de verschillende eartips dat je ze langer zonder irritatie kan dragen dan bij de AirPods het geval is.

Huawei Freebuds 3
De Huawei Freebuds 3 (Afbeelding: Huawei)

Hoe klinken ze?

De Buds+ klinken natuurgetrouw en gebalanceerd. Er is weinig om op aan te merken, terwijl de bas op een prettige manier aanwezig is. Daardoor zijn de oortjes geschikt voor meerdere genres. Natuurlijk geldt voor deze oortjes en net zoals bij die van Apple en Huawei dat je geen high-end audio moet verwachten.

De AirPods van Apple zijn maar in een maat verkrijgbaar. Dat betekent de oortjes matig zijn in geluidsonderdrukking en je muziek in de trein ook te horen is als je je muziek hard zet. Deze oortjes van Apple staan erom bekend dat stemmen mooi naar voren komen zonder dat de bas wegvalt. Op het gebied van geluid zijn er dus uiteenlopende voor en nadelen bij deze AirPods.

Ondanks de vele gelijkenissen met Apple‘s oortjes hebben de Freebuds 3 wel oordopjes in verschillende maten. Daardoor moeten deze oortjes beter in geluidsondrukking scoren en hebben mensen om je heen minder snel last van jouw muziek. Toch zorgt het design er net zoals bij de AirPods voor dat de bas wel weglekt. Zodoende zal de bas een stuk minder vol klinken dan bij een over-ear koptelefoon. Belangrijk om te vermelden bij deze oortjes is dat ze de enige zijn die actieve geluidsondrukking hebben. Natuurlijk hebben de AirPods Pro dat ook, maar dan betaal je een stuk meer dan bij deze 3 paar oortjes. Met name als je veel op reis bent met het vliegtuig of een specifiek zoemgeluid op kantoor wil onderdrukken, zijn deze oortjes ideaal.

samsung galaxy buds plus
De Samsung Galaxy Buds+ (Afbeelding: WANT / David van Benthem)

Accu

Natuurlijk is de batterij een belangrijk onderdeel bij volledig draadloze oortjes. Mobiel op weg zijn is natuurlijk ideaal, maar als de oortjes binnen 2 uur leeg zijn is het niet echt praktisch.

Toch is de batterijduur bij de Freebuds 3 aan de karige kant. Hoewel je met het opbergdoosje je oortjes 5 keer opnieuw kan opladen, gaan de oortjes zelf maar 4 uur mee op 1 lading.

Wat dat betreft doen de AirPods (2019) het iets beter. Met een enkele lading gaan deze oortjes ongeveer 5 uur mee en krijg je er nog 24 uur aan luistertijd bij met het opberghoesje. Belangrijk hierbij om te vermelden dat je batterijduur sterk hierbij wordt afgeroomd als je veel belt met de oortjes in plaats van er muziek mee luistert.

De echte winnaar in deze categorie zijn de Galaxy Buds+ van Samsung. Met deze oortjes kan je namelijk op een enkele lading 11 uur lang over straat. Daarbij krijg je nog eens extra 11 uur luistertijd vanuit het doosje. Hoewel de AirPods in absolute aantallen hoger scoren, zal je in de praktijk meer hebben aan een langere accuduur op een lading. Hooguit op reis in het buitenland kan de accu van het AirPods opbergdoosje een echte meerwaarde hebben boven die van Samsung.

AliExpress IKEA AirPod case
De AirPods in een aangepast hoesje naast een mini IKEA tas (Bron: AliExpress)

Conclusie

Al met al hebben de oortjes allemaal hun eigen voordelen te bieden. Kies je het liefst voor een goede batterij en zoek je oortjes voor bij het joggen? Dan zijn de Buds+ ideaal en voor 130 euro te krijgen. Heb je al een iPhone en waardeer je gebruikersgemak boven goed geluid? Dan passen de AirPods van 138 euro het beste bij jou. De Freebuds 3 van Huawei hebben tot slot het beste allround plaatje met een prijs van 126 euro. Je krijgt er immers actieve geluidsonderdrukking bij, hebt waarschijnlijk een beter draagcomfort dan de AirPods en leveren ook prima geluid. Het eindoordeel is dus dat iedereen zijn eigen favoriet heeft bij het kiezen tussen deze 3 oortjes.

Ben je benieuwd naar een volledige review van de Galaxy Buds+? Klik dat hier.

Reageer op artikel:
Galaxy Buds+ vs AirPods (2019) vs Huawei Freebuds 3: welke wint?
Sluiten