Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 10 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Man made vs. nature made: de onverwachte inspiratie achter Japan’s iconische bullet train

Dat inspiratie uit een onverwachte hoek kan komen, blijkt uit het verhaal van de ontwerper van de bekende Japanse bullet train. En nee, hij is niet geïnspireerd op een kogel, WANT de inspiratie voor deze trein komt uit de natuur..

Het geluid van een sloopkogel

Misschien heb je wel eens van de naam ‘bullet train’ gehoord. Dit is Japan’s super snelle trein. De trein heeft een hele spitse neus en kan snelheden behalen tot wel 320 kilometer per uur. In vergelijking met deze trein lijkt onze intercity meer op een tram.

Deze Japanse trein, die eigenlijk Shinkansen heet, zag er niet altijd zo snel en gestroomlijnd uit. Eerdere modellen waren, zoals te verwachten, veel ronder en maakten veel meer lawaai. De treinen hadden last van een fenomeen dat ‘tunnel boom’ werd genoemd. Bij tunnel boom ontstaat er een oorverdovend geluid doordat de samengedrukte lucht de tunnel uit wil wanneer de trein er in rijdt.

Het nieuwe design van de trein heeft er echter voor gezorgd dat het lawaai een stuk minder is geworden. De inspiratie voor het ontwerp van de bullet train zoals we hem nu kennen kwam uit onverwachte hoek: de natuur.

bullet train

De bullet train is geïnspireerd op vogels

Vogelspotter en techneut Eiji Nakatsu bedacht een aerodynamische trein gebaseerd op drie verschillende vogelsoorten. De kartelige vleugels van een uil, de ronde buik van een Adélie penguin, en de puntige snavel van een kingfisher vogel.

Nakatsu zegt over het ontwerp van de bullet train dat grote design-uitdagingen in de natuur, in de bouw en met betrekking tot duurzaamheid vaak zijn opgelost door de 3,8 miljard jaren van evolutie van de aarde. Het is volgens hem gewoon zaak om te ontdekken hoe deze uitdagingen door de natuur zelf zijn opgelost, en hoe we die nu kunnen toepassen in nieuwe technologieën. Dit zie je uitgelegd in onderstaande toffe video die is gemaakt door Vox.

Dat inspiratie uit een onverwachte hoek kan komen is ook te zien aan de dit vreemde kussen. Man made en nature made blijkt een goede combinatie. Het ziet er uit als een soort futuristisch uitziende cocon waar je hoofd helemaal in verdwijnt. Met deze tulband die over je ogen gaat op heb je wat weg van een struisvogel. Maar man man wat lijkt dit kussen ons chill!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Man made vs. nature made: de onverwachte inspiratie achter Japan’s iconische bullet train
Sluiten