Daniel Koster
Daniel Koster 28 jul 2016

Hoe Bux jou leert de president van de beurs te worden

Wat onlosmakelijk met ondernemen te maken heeft zijn aandelen. Een simpel idee. Je investeert door middel van een aandeel in een bedrijf en als je het goed hebt ingeschat kun je daar geld mee verdienen. Uit de praktijk blijkt dat dit niet altijd even eenvoudig gaat. Neem Nintendo als voorbeeld. Nintendo steeg enorm in waarde, maar moest een aantal dagen later weer flink inleveren. Wil je zelf eens experimenteren met beleggen en hier meer van begrijpen? Probeer dan samen met ons de Bux app uit!

Wat is dat nou, Bux?

Kort gezegd neemt Bux je bij de hand om je stap voor stap uit te leggen wat beleggen is. Het einddoel is natuurlijk dat je ook zelf gaat beleggen. Dat begint met nep geld, funBUX genoemd. Je krijgt duizend gratis funBUX wanneer je op de app inlogt. Wanneer je het principe van het beleggen na een tijdje onder de knie hebt kun je ervoor kiezen om daadwerkelijk echt geld te investeren in aandelen. Je gaat dan met seriousBUX werken. Het beleg-feest kan beginnen!

Video’s van ons zien? Abonneer je dan hieronder op ons YouTube-kanaal:

Beleggen via Bux, is dat leuk? Wij vroegen het Jelle (links), mede-oprichter van PixelCake.nl en Mitchell (rechts), hoofdredacteur van Manners.nl. Zij experimenteren al een tijdje met Bux.

Jelle en Mitchell, jullie zijn met Bux aan de slag gegaan. Waarom?

Mitchell: “Ik was mij een tijdje geleden aan het oriënteren om ‘iets’ te gaan doen met een deel van mijn spaargeld. Meer vermogen opbouwen door middel van rente is geen optie meer. Ik heb de beurs altijd interessant gevonden, maar daar ben ik qua kennis en qua financiën nog niet aan toe. Toen ik hoorde van BUX leek het mij een interessante optie.”

Meer vermogen opbouwen door middel van rente is geen optie meer.

Jelle: “Ik ben aan de slag gegaan met Bux omdat ik wat reclames op televisie zag en dacht dat ik het wel kon pullen. Immers volgde ik al veel nieuws over beursgenoteerde bedrijven en hield ik buitenlandse valuta in verband met mijn reisjes al nauwlettend in de gaten.”

Wat maakt Bux volgens jullie zo’n succes?

Mitchell: “De toegankelijkheid. Werkelijk iedereen kan het doen. Het sprak mij aan dat je eerst even kon oefenen met fictief geld. Ik denk dat veel mensen wel willen beleggen, maar simpelweg niet weten hoe. BUX is niet hetzelfde als beleggen, maar je krijgt toch op een toegankelijke manier ‘het gevoel’.”

Het fijne aan Bux is de toegankelijkheid. Serieus, een kind kan de was doen.

Jelle: “Het fijne aan Bux is de toegankelijkheid. Serieus, een kind kan de was doen. Je kunt beginnen met fictief geld en als dat werkt, knal je wat echt geld tegen aan en proberen om je inleg te vergroten. Het is allemaal verpakt in een app die qua stijl ook gebruiksvriendelijk overkomt.”

Kunnen jullie iets over de functie van BUX vertellen? Het main doel en gebruiksvriendelijkheid?`

Mitchell: “Het doel is eenvoudig: geld verdienen. Dit probeer je te doen door in te zetten op koersfluctuaties. Je koopt dus niet daadwerkelijke aandelen maar legt in op het stijgen of dalen van een koers. Juist die gebruiksvriendelijkheid vind ik top. Binnen een dag begreep ik volledig hoe alles werkte.”

Juist die gebruiksvriendelijkheid vind ik top.

Jelle: “Het doel is om geld te verdienen, door te handelen. Daarbij kun je verschillende tactieken gebruiken, zoals lange termijn aandelen vasthouden of kopen en verkopen met kleine winstmarges. Het is allemaal redelijk duidelijk en binnen de kortste keren had ik het door.”

Hebben jullie een beetje cash verdiend?

Mitchell: “Ik begin een beetje te verdienen. Ik ben begonnen met vijftig euro om een beetje te spelen en heb hiervan in een maand tijd 240 euro gemaakt. Ik wilde kijken of het iets voor mij is en of ik niet in één keer al mijn geld zou verspelen. Ik ben nu aan het nadenken over hoeveel ik in zou willen leggen. Ik heb wat spaarcentjes maar ben niet dusdanig vermogend dat ik er zonder na te denken een paar duizend euro op kan/wil kwakken. Ik denk dat ik mijn inleg ga verhogen naar tweeduizend euro. Als ik dan het zelfde rendement haal, zou dat mooi zijn. Maar daar reken ik zéker niet op.

As we speak vang ik wat klappen. Een koers waarop ik heb ingezet staat op zijn laagste punt in vijf jaar en was voorzichtig aan het opkrabbelen. De vooruitzichten leken positief, maar begin deze week was er onverwacht slecht nieuws. Ik ben van twintig procent plus naar zestien procent min gegaan. Ai. Tja, je blijft natuurlijk een beginner. Maar ook dit maakt het spannend.

Wat betreft succes: ik denk dat je in de basis het beste safe kunt blijven. Wat doet een koers? Waar staat-ie nu in historisch opzicht? Ga vervolgens zo veel mogelijk nieuws vergaren om zo een inschatting te maken van wat er zou kunnen gebeuren. Dat is bij mij tot nu toe altijd goed gegaan, maar op het moment dus wat minder. Wat je ook doet, ik denk dat je nooit op ‘quick wins’ moet rekenen als je écht wat rendement wilt pakken. Ik predik geduld.”

Toen kwam echter Brexit en ging het helemaal mis en was ik alles kwijt. Toen was ik er ook wel klaar mee.”

Jelle: “Mijn Bux-avontuur begon goed. Ik had heel wat successen met aandelen en valuta. Meestal pakte ik zo’n tien tot vijftien procent winst. Binnen de kortste keren ging ik van mijn inleg van vijftig euro naar 92 euro. Toen kwam echter Brexit en ging het helemaal mis en was ik alles kwijt. Toen was ik er ook wel klaar mee.”

Zouden jullie de app anderen aanraden en waarom?

Mitchell: “Ja, maar alleen als je (doel)bewust te werk wilt gaan. Je moet best wel ‘on top of it’ blijven, vind ik. De koersen in de gaten houden en het financiële nieuws en beursnieuws goed volgen. Anders ben je volgens mij puur aan het gokken. Dus iemand die het gewoon voor de lol wil proberen, zou ik het niet direct aanraden. Iemand die echt geïnteresseerd is wel. Ook al ben je een leek en heb je geen enorm vermogen zoals ik. Juist dan, want het is wellicht een leuk opstapje en erg leerzaam. Zorg alleen wel dat je het geld dat je inzet ook echt kunt missen, mocht het fout gaan.”

Jelle: “Het is een leuke app om te experimenteren en te klooien, maar een klein foutje kan je fataal worden. Met kleine bedragen is het leuk om te doen, met honderden euro’s zou ik er niet goed van kunnen slapen.”

Al met al kunnen we stellen dat de mannen enthousiast zijn over Bux. De applicatie werkt op een fijne en toegankelijke manier waardoor je goed leert kennismaken met het beleggen voordat je je zuurverdiende centen in bedrijven gaat investeren. Dat is fijn, want zodoende kun jij weloverwogen keuzes maken omtrent in wat voor bedrijf je geld wilt steken. Wil jij ook op een toegankelijke manier met beleggen kennis maken? Dat kan. Bux is voor iOS en Android beschikbaar.

Reageer op artikel:
Hoe Bux jou leert de president van de beurs te worden
Sluiten