Noah Korevaar
Noah Korevaar Rides 8 jan 2018
Leestijd: 3 minuten

Tesla-Killer: Byton onthult elektrische auto met 49-inch touchscreen ?

Het is ondertussen een verplicht nummertje op CES: een totaal onbekende startup die een verbluffende concept-auto onthult. Het is altijd maar de vraag of de innovatieve concepten ook daadwerkelijk rond gaan rijden, maar dat mag de pret niet drukken. CES is de grootste techbeurs ter wereld. Er zijn al talloze bizarre, handige en innovatieve gadgets onthuld. Je kunt ze hier vinden. Maak kennis met Byton.

Byton onthuld: innovatieve elektrische auto

Maak kennis met Byton, een gloednieuwe fabrikant die een elektrische auto op de markt gaat brengen. Het concept is begin deze week in Las Vegas onthuld. De auto zit vol slimme gadgets. Zo beschik je als eigenaar bijvoorbeeld over een gigantisch, 49-inch touchscreen. Daarnaast is Amazon Alexa geïntegreerd en kun je middels bewegingen commando’s aan de auto geven. Een soort Kitt uit Knight Rider, maar dan anno 2018.

Byton elektrische concept auto Byton elektrische concept auto

De bolide komt in 2019 uit, dus het blijft (als alles goed gaat) niet bij een concept. De Byton gaat naar verwachting ongeveer 45000 dollar kosten. Voor nu is het nog geen geheel zelfrijdende auto, maar volgens CEO Carsten Breitfeld gaat daar middels updates verandering in komen. Het concept is zo gebouwd dat een hoop met updates aangepast kan worden, software-matig dus.

Daarmee nadert een toekomst waar Tesla al een voorproefje op geeft. Een toekomst waarin auto’s net zoals smartphones nieuwe features krijgen middels updates. Het prototype werd tijdens de presentatie gedemonstreerd door Breitfeld zelf. Hij reed een stukje in de auto, die dus echt al werkt. Op dit moment is het een leven 3-auto. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld slim kunt filerijden, automatisch kunt inparkeren en op andere manieren door een assistent wordt geholpen.

Byton elektrische concept auto

Uiteindelijk wordt het dus een level 4-auto, middels updates. Dat houdt in dat de auto geheel zelf kan rijden, zonder dat jij actief moet sturen. Tijdens de presentatie werd vooral de focus gelegd op het 49-inch touchscreen. Het paneel beslaat het gehele dashboard van de 76-inch brede wagen. Je ziet beelden van je spiegels op je dashboard, van beide kanten. Dat roept meteen allerlei potentiële gevaren op, maar daar gaan we in 2019 achter komen.

De auto heeft 272 PK en een bereik van 402 kilometer. Volgens de makers is de batterij binnen een half uur tot tachtig procent opgeladen, waardoor je meer dan 200 kilometer kunt rijden. Niet verkeerd!

Grootse beloftes

Daarnaast zit er een soort tablet in het stuur verwerkt. Dat is echter pas het begin: de CEO belooft dat de hele auto vol zal zitten met technologische snufjes, die je aan kunt sturen middels Amazon’s Alexa, of handbewegingen. Het ambitieuze bedrijf belooft dat de Byton gevuld is met technologie die je in hedendaagse auto’s niet terug zult vinden.

Byton elektrische concept auto

Grootse beloftes, en dit is lang niet het eerste autobedrijf dat dit soort dingen roept. Neem bijvoorbeeld Faraday, het Chinese merk dat de autoindustrie omver zou gooien. Dat mondde echter uit in een rampscènario in het afgelopen jaar: financiële problemen, talent dat wegliep en doelen die bij lange na niet gehaald werden. Je stampt niet zomaar een autobedrijf uit de grond.

Maar goed, laten we optimistisch blijven. Wellicht gaat het met de Byton wel lukken. Check hier alle andere onthullingen van CES 2018, waaronder de bizarre opvolger van het hoverboard!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Tesla-Killer: Byton onthult elektrische auto met 49-inch touchscreen ?
Sluiten