Deze elektrische crossmotor vindt de balans tussen performance en gewicht

Ilona Braam 27 jan 2018 Cars

Een crossmotor moet krachtig genoeg zijn om heuvels en modder te kunnen trotseren, maar licht genoeg om hem nog wel soepel te kunnen manoeuvreren. Het is voor fabrikanten altijd een delicaat spel om precies de juiste balans te vinden, aangezien meer kracht meestal meteen ook een hoger gewicht betekent. Cake lijkt met zijn elektrische Kalk crossfiets de perfecte balans te hebben gevonden. Kosten nog moeite zijn bespaard om een waar cross kunstwerk neer te zetten.

Design is moderne kunst

En met kunstwerk bedoelen we niet alleen de prestaties van de bike, maar ook het design. De crossmotor ziet er daadwerkelijk uit als een kunstwerk dat in een moderne kunst expositie tentoongesteld zou worden. Witte, grijze en koperkleurige elementen worden gecombineerd om interessante vormen te creëren en het is bijna zonde om de motor naar buiten te brengen waar hij onherroepelijk bedolven zal worden onder allerlei viezigheid.

Kalk elektrische crossmotor

Performance en innovatie

De focus van Cake was op off-road performance en innovatie. En de motorfiets is zeker innovatief. Elk onderdeel zou speciaal voor de Kalk zijn ontwikkeld, om de beoogde kwaliteit en duurzaamheid te kunnen waarborgen. Verschillende patenten zijn ook aangevraagd tijdens de ontwikkeling van de crossmotor. In de woorden van Cake: het is een hele nieuwe categorie. Uiteindelijk hebben ze het voor elkaar weten te krijgen om performance te bieden, met een gewicht van onder de 70 kg.

Kalk elektrische crossmotor

Speciaal aangepaste motor

Om de gewenste performance te bereiken is de crossmotor uitgerust met een 15 kilowatt IPM motor van industriële standaard. Deze is speciaal voor Cake aangepast en is goed voor een topsnelheid van 80 km per uur en 42Nm koppel. Aangezien het een elektrische motor is, komt hij uiteraard met een batterij. Dat is een 50Ah 2.6kWh lithium-ion batterij geworden met een rijbereik van 80 km.

Kalk elektrische crossmotor

Limited edition Kalk crossmotor

Het is de bedoeling dat het Kalk model de eerste wordt van verschillende aankomende modellen. Als je verliefd bent geworden op de kunstzinnige vormen van de motor kun je alvast een limited edition Kalk pre-orderen. Bij deze speciale versie is het grootste deel van de allooi onderdelen gemaakt met een CNC machine en zijn de plastic onderdelen geschilderd en vervangen door koolstofvezel. Er worden 50 exemplaren van de limited edition Kalk gemaakt en voor 1000 euro kun je hem alvast reserveren. In totaal kost hij 14.000 euro, dus zul je later nog 13.000 euro bij moeten leggen in de zomer wanneer je je bike krijgt.

Kalk elektrische crossmotor

Als je wilt wachten op de normale productieversie zul je het tot eind 2018 moeten volhouden. Hoe duur de normale versie van de crossmotor is, wordt helaas niet vermeld op de Cake website. We gaan er vanuit dat deze iets lager zal zijn dan het limited edition model.

Kalk elektrische crossmotor

Als je niet zeker weet of je wel een crossmotor wilt en twijfelt tussen een crossmotor en een mountain bike, is de Moped Pro misschien een mooi compromis. Deze bike is namelijk een mix tussen een mountainbike en een crossmotor en kun je kopen voor onder de 3000 euro.

HiConsumption

Reageer op artikel:
Deze elektrische crossmotor vindt de balans tussen performance en gewicht
Sluiten