Jelle van Es
Jelle van Es Uncategorized 17 mei 2018

Call of Duty Black Ops 4 Preview: COD meets Fortnite

Call of Duty Black Ops 4 is tijdens een groots community event in Los Angeles uit de doeken gedaan. In een presentatie die zo’n drie kwartier in beslag nam, gaf ontwikkelaar Treyarch samen met uitgever Actvision ons een eerste blik op hetgeen dat komen gaat. Wij waren op uitnodiging van Activision daarbij om verslag te doen. In deze Call of Duty Black Ops 4 Preview zetten we twee dingen uiteen. Enerzijds hebben we de informatie die de uitgever en ontwikkelaar ons gaf. Anderzijds zijn we een uur lang aan de slag gegaan met de multiplayer-modus.

De harde feiten van Call of Duty Black Ops 4

Laten we maar beginnen met de informatie die ons tijdens het evenement is gegeven. De belangrijkste boodschap, eentje die enkel tussen neus en lippen door werd bevestigd, is dat Call of Duty Black Ops 4 afscheid heeft genomen van de traditionele singlepayer-modus. Een reden daarvoor is er niet gegeven, maar het is geen geheim dat de meeste gamers een nieuwe Call of Duty halen voor de multiplayer-modus. Het singleplayer-verhaal is meestal een extraatje. Een extraatje dat nu wordt weggelaten. In plaats daarvan komt de game nu met een Battle Royale-element genaamd Blackout.

Het is hetgeen waar de presentatie mee werd afgesloten en waarvan het duidelijk is dat men op een later moment deze modus meer in de aandacht gaat geven. Het komt er in elk geval op neer dat je in een grote wereld aan de slag kunt gaan met personages uit het Black Ops-universum en waarbij je moet proberen zo lang mogelijk in leven te blijven. Hoe groot de map gaat zijn, met hoeveel man je het kunt spelen, dat zijn vragen die nog onbeantwoord blijven. De map wordt 1.500 keer groter dan Nuketown, maar dat zegt heel weinig. Wel weten we dat je in de game toegang krijgt tot voertuigen om over land, over zee en in de lucht te gaan.

Boots on the ground

Over de multiplayer-modus is meer bekend. Net als bij Call of Duty WWII is dit een game die draait om boots on the ground. Je kunt geen hoverjumps meer maken of over muren rennen. Daardoor is het geheel in theorie een stuk overzichtelijker. Qua tijdspanne zou de game zich af moeten spelen tussen Black Ops 2 en 3. Op die manier heb je alsnog moderne wapens en gears, maar gaat het niet over de top.

De ontwikkelaar stelt dat men bij het maken van de game heel erg let op de wapens en dat elk wapen in de game uniek is. Een belangrijke toevoeging daarbij is dat je nu veel duidelijker de paden van de kogels in beeld ziet. Op die manier kun je veel beter zien waar vijanden zich bevinden en waarvandaan zij schieten.

Call of Duty Black Ops 4

Net als bij Black Ops 3 maakt Call of Duty Black Ops 4 gebruik van een hero-systeem, waarbij elke held een speciale vaardigheid heeft, die langzaam opvult. Een aantal personages uit Black Ops 3 komen daarbij terug en kunnen verschillende speciale dingen doen. Er zijn echter ook duidelijke veranderingen. Zo heal je niet meer automatisch als je buiten schot blijft. In plaats daarvoor moet je met een injectienaald jezelf healen. Op dat moment kun je niet schieten, waardoor je wel kwetsbaar bent. Het idee hierbij is dat je de keuze hebt om door te blijven schieten met een killstreak of dat je je terugtrekt om jezelf te healen. Er is een nieuwe hero in de game die er voor zorgt dat hij of zij teamgenoten kan healen of een extra healingbonus geeft. Een soort Medic dus.

Pick 10

Bij het maken van je class komt het traditionele pick 10-systeem terug. Je hebt tien punten waarmee je jouw personage kunt inrichten. Standaard zal dat bestaat uit een hoofdwapen met drie attachments, een secondary wapen met een attachment, drie perks en twee specialties (zoals een granaat of body armor). Je kunt echter via wildcards bepalen of je perks wilt opofferen om een vierde attachment bij je hoofdwapen te nemen of juist extra perk in te zetten en je secondary wapen op te offeren. Het is bekend materiaal.

Zombies

Naast de multiplayermodus is het duidelijk dat er meer focus ligt op de zombiemodus. In het verleden was dit een beetje de extra modus die leuk was om te spelen, maar het moet nu heel duidelijk de tweede pijler zijn. Het is een compleet nieuw en origineel verhaal, waarbij je op het moment dat de game uitkomt kunt kiezen uit drie maps met hun eigen verhalen. In de eerste map lijk je te moeten gaan vechten in een setting die doet denken aan het oude Rome, de tweede neemt je mee naar de Titanic en de derde werd slechts geteast. Elke map heeft zijn eigen uitdagingen en wapens.

Belangrijker is echter dat je als speler nu de vrijheid hebt om van alles en nog wat in te stellen. Zo kun je er voor kiezen welke zombie-mutaties je wel en niet wilt, hoe sterk de zombies zijn en hoe krachtig jouw wapens en ga zo maar door. Op die manier zou de modus langer boeiend moeten blijven.

Call of Duty Black Ops 4

Als jij iemand bent die Call of Duty voor de singleplayer-ervaring speelt, dan hoopt Treyarch ook jou met Call of Duty Black Ops 4 te kunnen bekoren. In de zombiemodus kun je er voor kiezen dat de andere drie helden door de computer wordt bestuurd, waardoor je dus niet per se een vriend of vriendin nodig hebt. Daarnaast is er nog wel iets van een verhaal in de game. De personages in de multiplayer zouden voorzien zijn van een diepere achtergrond en via solo missies wordt dat verhaal uitgedragen. Wat we daar precies van moeten verwachten, dat is nog niet helemaal duidelijk.

Call of Duty Black Ops 4 kopen

Het is in elk geval wel duidelijk dat men probeert om met deze Call of Duty iets anders te doen. Of dat in het geval van Blackout en de Zombies goed gaat uitpakken, dat moeten we nog maar zien. De multiplayer hebben we wel kunnen spelen en dat heeft ons een goede indruk gegeven.

De Multiplayer-handson

De multiplayer van Call of Duty Black Ops 4 is niet heel erg vernieuwend. Het is snel, het is kleurrijk (dat zijn eigenlijk alle maps bij de Black Ops-games en dat vind ik persoonlijk fijn), het kent bekende speelmodi zoals Domination, Hard Point en Control en speelt zoals je dat van een Call of Duty-game verwacht.

Ergens heeft dat iets teleurstellend, maar anderzijds is het ook wel weer fijn. Als ik terugkijk op de laatste jaren Call of Duty, dan vind ik Black Ops 2 de fijnste game uit de serie. Deze game lijkt daar een beetje op. Je kunt nog altijd powersliden, maar buiten dat is het lekker boots on the ground, terwijl het tegelijkertijd het geinige hero-systeem uit Black Ops 3 brengt.

Call of Duty Black Ops 4

Een uur lang heb ik het gespeeld en ik kan niet anders zeggen dat ik er gewoon heerlijk in zat. Het is toegankelijk, ziet er heerlijk uit, de maps hebben een hoop punten waar nu al zeer toffe shootouts ontstonden en qua wapens was er genoeg om mee los te gaan. Jezelf verschuilen in een hoekje en de vijanden op die manier verschalken is mogelijk, maar in bijna elke ruimte zijn er meerdere routes waar vijanden vandaan komen. Er zijn daarbij plekken met een redelijk grote open ruimte, waar je als sniper los kunt gaan, maar er zijn ook zeker plekken die puur geschikt zijn om met een shotgun of een submachine gun te gaan knallen.

Ik heb momenten meegemaakt dat ik een heerlijke reeks aan kills aan elkaar koppelde en mijn killstreaks zoals de UAV en de Sentry kon inzetten. Maar er zijn ook genoeg momenten geweest waarbij ik mijn rug werd bestookt.

Kortom, het is eigenlijk een multiplayer ervaring zoals ik het had verwacht. Het luistert naar zijn fans door net als in Call of Duty WWII afscheid te nemen van double jumps en andere gekkigheid, maar anderzijds is het behoorlijk veilig.

Call of Duty Black Ops 4 verschijnt op 12 oktober en je kunt hem dan scoren op de PlayStation 4, Xbox One en pc. Als je de game pre-ordert krijg je automatisch toegang tot de beta, die later dit jaar moet gaan lopen. Wil je meer lezen over gaming? Check dan hier onze overzichtspagina.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Call of Duty Black Ops 4 Preview: COD meets Fortnite
Sluiten