Ilona Braam
Ilona Braam Digital - Legacy 9 apr 2018

Het Facebook schandaal is nog veel erger dan verwacht

Zoals we weten ligt Facebook de laatste tijd nogal onder het vuur, in verband met de dubieuze praktijken van Cambridge Analytica. Niet al te lang geleden kwam aan het licht dat Cambridge Analytica onterecht toegang had verkregen tot de gegevens van 50 miljoen gebruikers. In een recente blogpost laat Facebook echter weten dat het om veel meer dan 50 miljoen accounts gaat.

87 miljoen accounts naar Cambridge Analytica

Facebook CTO Mike Schroepfer liet in een blogpost weten dat het schandaal eigenlijk nog een stukje groter is dan aanvankelijk gedacht. Hij schrijft dat Facebook gelooft dat de gegevens van in totaal zo’n 87 miljoen mensen onterecht zijn gedeeld met Cambridge Analytica.

Dat is 37 miljoen meer dan de eerste schatting. Een getal dat op zichzelf al voor een schandaal had gezorgd. Het zou voornamelijk gaan om accounts van Amerikaanse gebruikers.

Cambridge Analytica

Facebook probeert het goed te maken

Nadat het nieuws uitkwam bleef Facebook in eerste instantie volhouden dat er toestemming was gegeven voor het delen van de gegevens. Later begon de social media site toch wat meer zijn best te doen om het goed te maken.

Facebook kondigde aan dat de data policy en servicevoorwaarden geupdate zouden worden, wat helaas toch niet echt invloed heeft over hoeveel data er van je wordt verzameld.

Facebook Cambridge Analytica

Check op 9 april je tijdlijn

Iets anders dat het bedrijf doet is op 9 april bovenaan iedereens News Feed een link neerzetten, waar je kunt zien welke apps beschikking hebben over je data.

Je kunt dan meteen ook de apps deleten, waarvan je niet wilt dat ze je gegevens kunnen inzien. Gebruikers waarvan de gegevens met Cambridge Analytica zijn gedeeld, worden hiervan op de hoogte gebracht.

Deze maatregelen lijken niet echt effectief en veel mensen overwegen om over te stappen naar iets anders. Of is Facebook verwijderen toch te drastisch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Het Facebook schandaal is nog veel erger dan verwacht
Sluiten