Mark Hofman
Mark Hofman Tech 20 feb 2019

Captain Marvel nu al overladen door negatieve reacties

Captain Marvel, de eerste productie van Marvel in 2019, belooft nu al een van de meest besproken films van het jaar te worden. Is het niet vanwege de grote hype die eromheen hangt, dan is het wel om de negatieve reacties die het bij voorbaat al krijgt. Brie Larsson heeft een discutabele uitspraak gedaan, waar veel mensen een mening over hebben. Resultaat: nu al slechte recensies voor de film. 

Nu al slechte recensies voor Captain Marvel

Captain Marvel wordt de eerste grote Marvel film van 2019. Waar de hype rondom de vrouwelijk superheld eerder ontzettend hoog was, is dat nu sterk gedaald. Althans, bij Rotten Tomatoes dan. De film wordt nu al overladen door negatieve reviews en dat heeft, anno 2019, uiteraard te maken met een discutabele uitspraak van een van de acteurs. In dit geval Brie Larson.

Brie Larson, de dame die de rol van Captain Marvel speelt, heeft afgelopen week een bijzondere uitspraak gedaan. In een interview laat ze weten dat de meerderheid van de journalisten, die haar films recenseren, blanke mannen zijn. Daar moet verandering in komen volgens de actrice. Ze wil meer diversiteit bij haar persdagen, wat inhoud dat er minder witte mannen welkom zijn. En dat schiet bij een deel van de gemeenschap in het verkeerde keelgat.

Captain Marvel trailer

Op Rotten Tomatoes is het mogelijk om bij een film, voor deze in de bioscoop te zien is, te kiezen of je hem gaat bekijken of niet. Door de uitspraak van Larson zijn er, voornamelijk veel blanke mannen, die voor de optie “nee” hebben gekozen. Reacties variëren van “Larson made it clear…men need not attend this movie” en “Larson’s sexist and racist attitudes don’t want me to spend money on this anyway, so here you go”. Overdreven reacties die ervoor zorgen dat de film nu al een slechte beoordeling heeft, terwijl hij nog niet eens in de bioscopen draait.

Maar waar deze reacties zonder twijfel kinderachtig zijn, wordt het bordje “seksisme” eraan gehangen. En daar zijn we het niet helemaal mee eens.

Seksistisch? Zeker niet!

Anno 2019 kunnen we niets meer zeggen of we worden direct aan de schandpaal genageld. Dit zien we vooral bij acteurs en actrices die verkeerde opmerkingen maken. Zo maakte Liam Neeson onlangs nog “een gewaagde” opmerking, waardoor de premiere van Cold Pursuit werd geannuleerd. Het is te triest voor woorden dat het anno 2019 niet meer kan, maar daar staat wel wat tegenover. De reacties op Brie Larson’s opmerkingen zijn zeker overdreven, maar worden door veel Amerikaanse media als seksistisch bestempeld. En daar zijn we het niet helemaal mee eens.

Captain Marvel trailer

Brie Larson heeft, door meer witte mannen te weren bij haar persdagen, een gewaagde actie ondernomen. De dame maakt zichzelf niet populair bij een aantal heethoofden, die uiteraard een witte huidskleur hebben. Kinderachtige reacties als “als ze geen witte wilt bij haar film, kom ik toch lekker niet!” weten de boventoon te voeren. Maar waar dit uiterst kinderachtig is, vinden we hier persoonlijk niets seksistisch aan. Worden dit soort reacties als seksistisch bestempeld? Dan is de opmerking van Larson minstens net zo seksistisch te noemen. En daar zijn we het ook niet helemaal mee eens.

Want laten we wel eerlijk zijn: als dit een blanke mannelijke acteur was geweest die hetzelfde had gezegd over journalisten met een donkere huidskleur, had de premiere van deze film het daglicht waarschijnlijk nooit gezien.

Captain Marvel is vanaf 8 maart te zien in de bioscopen!

 

Reageer op artikel:
Captain Marvel nu al overladen door negatieve reacties
Sluiten