Carbyne: mysterieus materiaal blijkt sterker dan grafeen

Wetenschappers hebben een materiaal ontdekt dat sterker is dan diamant en grafeen (wat je ziet op de afbeelding). Net als bij deze sterke materialen gaat het bij dit spul – carbyne – om een verbinding van koolstofatomen, zij het eentje die nog niet goed begrepen wordt. Er zijn piepkleine hoeveelheden carbyne in de ruimte gevonden en een paar jaar geleden wist men in een laboratorium een streng van 44 atomen lang te maken, maar daarmee houdt het wel zo’n beetje op!

Om meer te weten te komen over het materiaal, probeerden onderzoekers van de Amerikaanse Cornell University met wiskundige formules de sterkte van carbyne te meten. Verrassend genoeg bleek het spul ijzersterk! Of wacht, daar doen we het mee te kort… Grafeen is al 200 keer sterker dan staal en carbyn is twee keer zo stevig!

Carbyne is bijna onmogelijk uit te rekken of te breken, maar het is wel erg buigzaam en geleidend. Het zijn allemaal erg belangrijke eigenschappen in hightechindustrieën, dus het zou goed kunnen dat er binnenkort nog véél meer research naar het materiaal gedaan wordt.

Foto: Wikipedia, Grafeen; door : AlexanderAIUS

Reageer op artikel:
Carbyne: mysterieus materiaal blijkt sterker dan grafeen
Sluiten